Siirry sisältöön

Espanjalainen Andrés Santos Hernandéz tutustui JEDUssa parin kuukauden ajan suomalaiseen työ- ja opiskelukulttuuriin. Andrés saapui Haapajärvelle vaihtoon maaliskuun puolessa välissä. Toista vuotta metsäalaa IES San Juan de La Rambla -oppilaitoksessa opiskeleva Andrés kehui erityisesti JEDUssa käytössä olevia koneita ja laitteita.

– JEDUssa on moninkertainen määrä ajo- ja hakkuukoneita verrattuna oppilaitokseen, missä itse opiskelen. Moottorisahoja puolestaan on JEDUssa kolmisenkymmentä, kun Espanjassa käytössämme on niitä neljä. Se oli yksi merkittävä ero JEDUssa ja omassa oppilaitoksessani.

Andrés pääsi tekemään JEDUn metsäpuolella hommia sekä koneellisesti että manuaalisesti. Suomalainen tapa työskennellä ja opiskella on enemmän espanjalaisen mieleen kuin hänen kotimaansa tyyli.

– Espanjassa tehdään kolme tuntia töitä, jonka jälkeen pidetään puolentoista tunnin mittainen tauko. Suomessa ei vastaavaa päivän katkaisevaa taukoa ole ja kaikki hommat tehdään koulupäivän aikana, eikä kotitehtäviä ole yhtä paljon kuin Espanjassa.