Siirry sisältöön

Työpaikkaohjaajalle

Työpaikalla tapahtuva osaamisen hankkiminen on olennainen osa ammatillista koulutusta. Turvallisessa, aidossa työympäristössä työpaikkaohjaajan ohjauksessa tapahtuva oppiminen on myös tärkeä osa opiskelijan ammatillista kasvua.

Työpaikkaohjaajana toimiminen

Tähän yleistä tekstiä työpaikkaohjaajan tehtävistä yms.

Tutustu työpaikkaohjaajan oppaaseen(avautuu uuteen ikkunaan, siirryt toiseen palveluun).

Tutustu Vinkit työpaikkaohjaajalle -podcasteihin(avautuu uuteen ikkunaan, siirryt toiseen palveluun).

Tutustu erityisen tuen oppaaseen työpaikkaohjaajalle(avautuu uuteen ikkunaan, siirryt toiseen palveluun).

Tutustu työpaikkaohjaajan TELMA-oppaaseen(avautuu uuteen ikkunaan, siirryt toiseen palveluun).

Lisätietoa työelämässä oppimisen ohjauksesta löydät myös ohjaan.fi(siirryt toiseen palveluun) -sivustolta.

Lisätietoa näytöistä ja osaamisen arvioinnista löydät ePerusteista Näytöt ja osaamisen arviointi(siirryt toiseen palveluun) -osiosta

1.7.2021 alkaen kerätään työelämäpalautetta kaikilta työpaikoilta, joissa on ammatillisen koulutuksen opiskelijoita koulutus- tai oppisopimuksella. Linkki palautekyselyyn saapuu sähköpostilla työpaikkaohjaajalle. Kyselyyn vastaaminen vie vain 5 minuuttia, ja on tärkeä väline yhteistyön kehittämiseen. Kyselyssä ei arvioida opiskelijaa, vaan seurataan työelämän tyytyväisyyttä ammatillisen oppilaitoksen toimintaan järjestää koulutusta yhteistyössä työelämän kanssa. 

Kyselyyn vastaaminen on erittäin tärkeää, sillä palautteen pohjalta voimme kehittää toimintaamme ja sitä kautta kouluttaa entistä osaavampia työntekijöitä työpaikoille.

Työelämäpalaute on määritelty opetus- ja kulttuuritoimen rahoituksesta annetun lain (1705/2009) 32 g §:ssä yhdeksi ammatillisen koulutuksen järjestäjien vaikuttavuusrahoituksen perusteeksi.  Opetus- ja kulttuuriministeriö on säätänyt asetuksella tarkemmin työelämäpalautteen kohderyhmistä, palautteen keräämisestä ja palautetiedon käytöstä vaikuttavuusrahoituksen laskennassa.

Löytyisikö parempaa kuvaa, aidosti työpaikalta? Ja mukava kuvateksti.

Työpaikkaohjaajakoulutus

Työpaikkaohjaajakoulutuksen tavoitteena on edistää työpaikalla oppimisen toteuttamista ja parantaa työpaikoilla järjestettävän koulutuksen laatua. Koulutuksella pyritään kehittämään työpaikkaohjaajien osaamistaitoja ohjatessaan opiskelijoita koulutusjakson aikana.

Koulutus on tarkoitettu kaikille niille työpaikkojen työntekijöille, toimihenkilöille ja näyttöjen vastaanottajille, jotka osallistuvat koulutusjakson aikana työpaikoillaan opiskelijoiden ohjaukseen.

Koulutus voidaan järjestää Koulutuskeskus JEDUn toimipaikoissa toteutettavana lähiopetuksena 10-20 henkilön ryhmissä tai ohjaavat opettajat voivat kouluttaa työpaikkaohjaajia työpaikoilla. Työpaikkaohjaajakoulutus on mahdollista suorittaa myös verkko-opintoina.

Koulutus on maksuton.

Monimuotokoulutus

Yrityskohtainen koulutus

1. Työpaikalla järjestettävän koulutuksen ja näyttöjen suunnittelu

2. Opiskelijan ohjaaminen ja oppimisen arviointi

Tavoitteena on, että työpaikkaohjaaja osaa 

3. Opiskelijan osaamisen arviointi

Tavoitteena on, että työpaikkaohjaaja osaa

Koulutuksen toteutus

Henkilökohtaistaminen 

Työpaikkaohjaukseen liittyvissä asioissa sinua auttaa

Petri Valli

Petri Valli

Koulutusjohtaja, työelämäpalvelut

Nivala

040 142 8631