Siirry sisältöön
Opiskelija tekee kasvohoitoja asiakkaalle

Yhdistelmätutkinto

Yhdistelmätutkinto-opiskelijana suoritat ammatillisen perustutkinnon lisäksi ylioppilastutkinnon. Yhdistelmätutkinnolla jatko-opintovalmiutesi paranevat, kun opiskelet laajemmin esim. kieliä ja matematiikkaa. Kuitenkin sinulla on ammatti opiskeltuna ja mahdollisuus hakeutua myös työelämään.

Yhdistelmätutkinnon sisältö

Yhdistelmätutkinto-opiskelijana suoritat ensisijaisesti ammatillisen perustutkinnon. Samalla valmistaudut ylioppilaskirjoituksiin opiskelemalla lukion kursseja. Ylioppilastutkintotodistuksen saaminen edellyttää loppuun suoritettua ammatillista perustutkintoa.

Lukio-opinnoista valitset kursseja niistä aineista, jotka aiot kirjoittaa. Ylioppilaskirjoituksissa on kirjoitettava vähintään viisi ainetta, joista äidinkieli on pakollinen. Lisäksi valitaan neljä seuraavista: englanti, ruotsi, matematiikka, muu vieras kieli tai reaali. Yhden kielen tai matematiikan oppimäärän on oltava pitkä. 

Ammatillisten aineiden opiskelu teorian rinnalla on mielekästä ja selkeyttää ura- ja työpolkua. Käytännön aloilla myös kädentaidot paranevat. Ammattiaineita opiskelemalla saat hyvän kuvan ammattialasta ja sen tarjoamista etenemismahdollisuuksista sekä samalla hyvät jatko-opintokelpoisuudet ja -valmiudet.

Voit myös suorittaa ammatillisen perustutkinnon + ylioppilastutkinnon + lukion. Käytännössä suoritat sen verran lisää lukio-opintoja, että saat myös lukiosta päättötodistuksen aikuislukion vaatimusten mukaisesti. Yhdistelmätutkinto on mahdollista suorittaa myös opiskelemalla kaksi ammatillista perustutkintoa.

JEDUssa yhdistelmätutkinto on lähtökohtaisesti mahdollista suorittaa lähes kaikissa perustutkinnoissa. Yhdistelmäopinnot suoritetaan yhteistyössä paikallisen lukion kanssa. Myös etälukioverkon tarjonta on yhdistelmätutkintolaisten hyödynnettävissä. Tavoitteena on, että yhdistelmätutkinto suoritetaan kolmessa vuodessa, mutta ainevalinnoista ja omasta aktiivisuudesta riippuen tutkinnon suorittaminen voi viedä 3,5 vuottakin. 

Lisätietoja yhdistelmätutkinnosta saat opinto-ohjaajilta.

Yhdistelmäopintoihin hakeminen

Hae normaalisti yhteishaussa haluamaasi tutkintoon Koulutuskeskus JEDUun, ja mikäli olet kiinnostunut yhdistelmätutkinnosta, ilmoita siitä yhteishaun yhteydessä opintopolku.fi -palvelussa tai viimeistään syksyllä opintojen alettua.

Tarvitsetko apua koulutukseen hakemisessa tai muuten opastusta ja vinkkejä? JEDUn hakupalvelut auttaa!