Siirry sisältöön
Opiskelija ja opettaja harjoittelevat kassatoimintoja

Tuet, etuudet ja kulut

Opiskeluista syntyviin kustannuksiin on mahdollista hakea erilaisia tukia ja hyödyntää opiskeluaikaisia etuuksia.

Opiskelukustannukset

Opiskelu on perustutkinto-opiskelijoille maksutonta, ja koulupäivinä opiskelija saa maksuttoman lounaan (pois lukien oppisopimusopiskelijat).

Opintojen rahoitus

Opiskelijoilla on mahdollisuus hakea opintorahaa (17 vuotta täyttäneet) ja opintolainaa. Vuokralla asuva opiskelija voi hakea yleistä asumistukea. Aikuisella opiskelijalla voi olla mahdollisuus saada aikuiskoulutustukea työllisyysrahastolta tai työttömyystukea omaehtoiseen opiskeluun. Riittämättömästä opintojen edistymisestä (osaamispisteitä kertyy vähemmän kuin 4,5 osp/kk ja alle 45 osp/lukuvuosi) voi seurata tuen lakkaaminen.

Opintotukiasioissa saat apua oppilaitoksen toimistosta. Voit hakea opintotukea paperilomakkeen sijasta sähköisesti Kelan asiointipalvelun kautta, jos sinulla on verkkopankkitunnukset.

Opiskelijakortti

Koulumatkatuki

KELAn koulumatkatuen edellytyksenä on, että yhdensuuntaisen koulumatkan pituus maksuttomaan koulutukseen oikeutetuilla on vähintään 7 km ja muilla opiskelijoilla vähintään 10 km. 

Koulumatkat ovat maksuttomia oppivelvollisuusiässä oleville opiskelijoille (muilla omavastuu on 43 €/kk).

Opiskelija saa kalenterikuukaudelta 

Asuntolassa asuva ei ole oikeutettu koulumatkatukeen. 

Koulumatkatuki pitää hakea OmaKelan kautta ja sitä varten opiskelija tarvitsee verkkopankkitunnuksen tai mobiilivarmenteen. Poikkeuksena, jos haluaa hakea koulumatkatukea kesä- ja/tai heinäkuulle 2023, täytyy täyttää paperihakemus ja toimittaa se JEDUn toimistolle. 

Lisätietoja koulumatkatuesta löydät Kelan sivuilta(siirryt toiseen palveluun) tai soittamalla Kelalle 020 692 209 (ma-pe klo 9-16).