Siirry sisältöön

Sopu sijaa antaa, toteaa Haapajärven JEDUn koulutusjohtaja Timo Seppälä uusista tilajärjestelyistä, joiden myötä liiketoiminnan sekä tieto- ja viestintätekniikan opetus siirtyy Erkkiläntielle, joka on aiemmin tunnettu maatalous- ja metsäalan yksikkönä.

Tuleva syksy on Haapajärven JEDUlla historiallinen, koska silloin kaikki yksikön opetus on ensimmäistä kertaa saman katon alla. Muutos sai viimeisen sysäyksensä hallituksen tekemien ammatilliseen koulutukseen kohdistuvien säästötoimien myötä, jotka vaativat JEDUn osalta 1,5 miljoonan euron säästöjä.

– Kyllähän se on järkevämpää ensimmäiseksi tehostaa toimintoja kuin kohdistaa säästötoimia henkilöstöön. Kiinteistökustannuksista on kuitenkin helpoin säästää. Haapajärvellä tehtävä muutto ja Oulaisissa Oulaistenkadun toiminnan siirtäminen Kuntotielle tekee noin parisataatuhatta säästöä eli reilu miljoona euroa pitää vielä saada kasaan, Seppälä laskee.

JEDUn Haapajärven yksikön yhteisöllisyys lisääntyy entisestään, kun liiketoiminnan sekä tieto- ja viestintätekniikan opetus siirtyy Kirkkokadulta Erkkiläntielle. Koulutusjohtaja Timo Seppälä, liiketalouden lehtorit Virpi Marttila ja Tomi Jääskeläinen sekä tieto- ja viestintätekniikan opettaja Janne Rautio ovat ottaneet muuton positiivisin mielin vastaan.

Mikään shokkiratkaisu muutto ei kuitenkaan ollut, sillä Haapajärven JEDUlla uudet tilajärjestelyt ovat olleet puheissa jo ennen hallituksen säästötoimia.

– Visioita muutosta on ollut yli vuosi sitten ja olemme tutkailleet, montako opetustilaa tarvitaan, jos kaikki neljä koulutusalaa olisi samassa paikassa. Totta kai Erkkiläntiellä täytyy pieniä muutoksia tehdä, että kaikki saadaan toimimaan ja mahtumaan. Henkilöstöllä ja oppilailla on ollut hyvä into ja draivi päällä sen jälkeen, kun huhtikuussa JEDU teki päätöksen, että siirrymme kaikki Erkkiläntielle

Liiketoiminnan sekä tieto- ja viestintätekniikan opiskelijat ovat suorittaneet opintoja syksystä 2018 lähtien Kirkkokadulla, mistä löytyy myös Haapajärven lukion tilat. Ennen Kirkkokadulle siirtymistä opetus järjestettiin JEDUn omassa yksikössä Opintiellä. Edellinen muutto sai aikaan turuilla ja toreilla harhaluulon, joka elää vielä tänäkin päivänä, kertoo liiketalouden lehtori Tomi Jääskeläinen.

– Opintien yksikkö tunnettiin Haapajärven ”kauppiksena” 1960-luvulta lähtien. Tästä ei ole kauaa, kun eräs henkilö kysyi minulta, missä olen töissä ja kun vastasin, että opetan JEDUlla liiketoimintaa, niin kysyjä ihmetteli, että vieläkö Haapajärvellä on kauppis. En osannut arvata, että näin monen vuoden jälkeen on sellaisia luuloja, että meitä ei enää ole.

Vaikka tilojen osalta Haapajärvellä eletään jatkossa tiiviimmin, tuo muutto mukanaan paljon hyviä asioita.

– Opiskelijoilla ja henkilökunnalla yhteisöllisyys lisääntyy. Opettajien kanssa saatamme nyt jopa nähdä toisiamme, Jääskeläinen naurahtaa.

– Keväällä on monesti ollut melko yksinäistä Kirkkokadulla, joten on mukava päästä isomman porukan kanssa tekemään töitä. Kaikki opiskelijatapahtumat on jatkossa paljon helpompi järjestää, kun olemme samassa paikassa, lisää tieto- ja viestintätekniikan opettaja Janne Rautio.