Siirry sisältöön

Koneistaja, Koneasentaja, Levyseppähitsaaja

Kone- ja tuotantotekniikan perustutkinto

Metallialan ammattilaisille on monentyyppisiä töitä tarjolla

Teknologiateollisuus tarvitsee metallialan ammattilaisia nyt ja tulevaisuudessa. Koneisiin ja laitteisiin liittyvät palvelut laajenevat, jolloin lisää ammattilaisia tarvitaan erityisesti asennus- ja huoltotehtäviin.

JEDUsta voit valmistua kone- ja tuotantotekniikan perustutkinnosta koneasentajaksi, koneistajaksi tai levyseppähitsaajaksi. Metallialalla sinulle eduksi ovat oma-aloitteisuus, tarkkuus, ongelmanratkaisukyky ja kolmiulotteinen hahmottaminen. Kaikkia edellä mainittuja taitoja opetellaan koulutuksen aikana.

Koneasentaja hallitsee koneiden ja laitteiden kokoonpanon. Koneasentajana teet työtä mekaniikan, hydrauliikan ja pneumatiikan parissa. Laitteiden sekä koneiden asennus ja huolto kuuluvat myös koneasentajan toimenkuvaan.

Koneistaja valmistaa koneen osia ja hän voi toimia myös tuotteiden mittaus- ja laadunvarmistustehtävissä. Koneistaja osaa tehdä poraus-, sorvaus-, jyrsintä ja hiontatöitä erilaisilla työstökoneilla sekä ohjelmoida CNC-työstökonetta. Valmistus voi olla yksittäisten kappaleiden tekemistä tai sarjatuotantoa.

Levyseppähitsaaja on levytöiden ja hitsauksen ammattilainen, joka osaa tehdä erilaisia metallirakennetöitä. Levyseppähitsaaja osaa myös suunnitella ja valmistaa teräksestä kappaleita työpiirustusten pohjalta. Koulutuksen jälkeen sinulla on osaaminen modernien CNC-koneiden ja laitteiden käyttöön.

Missä työskentelisin?

Työpaikkoja on teknologiateollisuuden lisäksi muussa teollisuudessa erilaisten asennus-, käyttö- ja kunnossapitotehtävien parissa. Lisäksi tutkinnon suorittanut voi työskennellä alalla itsenäisenä yrittäjänä.

Koneistaja työskentelee osana tuotantoa, jossa valmistetaan lastuamalla työpiirustusten mukaisia erilaisia kappaleita ohjelmoimalla ja käyttämällä automaattisia CNC- koneita. 

Koneasentaja toimii erilaisten mekaanisten laitteiden ja koneiden asennus- ja kokoonpanotehtävissä teollisuudessa, korjaamoilla tai asiakkaan tiloissa. Hän työskentelee osana tuotantoa tekemällä kokoonpanoja, asentamalla yksittäiskappaleita tai kone-elimiä sekä osallistumalla huolto- ja kunnossapitotöihin. 

Levyseppähitsaaja työskentelee osana tuotantoa, jossa valmistetaan työpiirustusten ja ohjeiden mukaisia erilaisia teräksisiä kappaleita. Työtehtäviä voivat olla esimerkiksi erilaiset hitsaustyöt, levyjen leikkaaminen ja taivuttaminen. Teräsrakenteita käytetään monipuolisesti erilaisissa koneissa, rakennuksissa ja kulkuneuvoissa.

Koulutuspaikkakunnat

Koneasentajaksi voit opiskella Haapavedellä ja Kalajoella.

Koneistajaksi ja levyseppähitsaajaksi voit opiskella Haapavedellä, Kalajoella ja Nivalassa.

Tarvitsetko apua koulutukseen hakemisessa tai muuten opastusta ja vinkkejä? JEDUn hakupalvelut auttaa!