Siirry sisältöön
Asentaja tekee sähköasennuksia seinällä olevaan sähkökeskukseen.

Sähköasentaja

Sähkö- ja automaatioalan perustutkinto

Sähköasentaja hoitaa asennukset ja kytkennät turvallisesti

Sähköasentajana osaat tehdä asuin-, liike-, toimisto-, teollisuus- ja julkisten kiinteistöjen sähköasennuksiin, käyttöön, huoltoon ja kunnossapitoon liittyviä tehtäviä sähköasennusalan standardien ja säädösten mukaan. Osaat tehdä pien- ja pienoisjännitesähköasennuksia ja niiden käyttöönottotarkastuksia sekä tarpeelliset laite-, johdin- ja kaapelimerkinnät.

Kiinteistöihin asennetaan myös entistä enemmän perussähköistyksen lisäksi palo- ja tilaturvallisuusjärjestelmiä, kuten turvakameroita ja hälytysjärjestelmiä. Niiden asentamisen, parametroinnin ja dokumentoinnin opit koulutuksessa. Aurinko- ja tuulivoima ovat energiantuotannossa jo tätä päivää ja tässäkin tarvitaan osaavia sähköalan ammattilaisia.

Automaatioasentajana opit asentamaan anturit, tunnistusjärjestelmät ja toimilaitteet, joilla erilaisia tuotantolinjoja seurataan. Näiden järjestelmien ja laitteiden pneumatiikka, hydrauliikka ja logiikka käyvät sinulle tutuiksi opintojen aikana.

Missä työskentelisin?

Sähköalan ammattilaisia tarvitaan sähkön tuottamisen, jakelun ja siirron sekä sähköasennusten, korjauksen ja huollon tehtävissä. Sähkö- ja automaatioalan ammattilainen asentaa ja huoltaa kiinteistöjen ja laitosten sähkö- ja automaatiojärjestelmiä tai sähköjakeluverkkoja.

Työpaikkoja on sähköasennusliikkeissä, sähkölaitoksissa ja sähköverkostoja ylläpitävissä yhtiöissä. Lisäksi töitä on prosessi- ja automaatioteollisuudessa.

Sähköasentaja voi saada asennusoikeudet ja perustaa oman sähköliikkeen, kun hän tutkinnon suorittamisen jälkeen hankkii kolmen vuoden työkokemuksen sähköalalta.

Koulutuspaikkakunnat

Sähköasentajaksi voit opiskella Haapavedellä ja Nivalassa.

Automaatioasentajaksi voit opiskella Haapavedellä.

Tarvitsetko apua koulutukseen hakemisessa tai muuten opastusta ja vinkkejä? JEDUn hakupalvelut auttaa!