Siirry sisältöön

Koulutuskeskus JEDUn Nivalan yksikössä opiskeleva ylivieskalainen Nuutti Tikkanen voitti hitsauksen SM-kilpailuissa hopeaa. Kahdeksasta finalistista peräti kolme tuli JEDUsta, sillä Kalajoella opiseleva Toni Rahja sekä Tikkasen kanssa samassa ryhmässä opiskeleva Jeremia Hautamäki olivat mukana tavoittelemassa SM-mitaleja. Kalajokisen Rahjan sijoitus oli finaalissa viides ja ylivieskalaisen Hautamäen seitsemäs. Suomen mestaruuksista kilpailtiin 19.-21. maaliskuuta Tampereen Konepaja-messujen yhteydessä.

Kuvassa vuoden 2024 hitsauksen SM-finalistit. Vasemmalta kolmas Toni Rahja, oikeassa reunassa Jeremia Hautamäki ja Nuutti Tikkanen.

Nivalan opiskelijoiden kilpailuhuoltajana sekä tuomarin roolissa Tampereella ollut kone- ja tuotantotekniikan lehtori Minna Kiiveri toteaa, että JEDUn finalistien suoritus oli erinomainen.

– Lähdimme hakemaan mukavia uusia kokemuksia ilman suorituspaineita. Toinen finaalityö oli paineastian valmistus ja Jeremialla oli siinä vähän huonoa tuuria matkassa, kun se ei pitänyt. Jos paineastia olisi pitänyt, niin hän olisi ollut SM-pronssilla.

Kiiveri mainitsee, että hänen valmennettavia piti aluksi hieman houkutella mukaan kilpailuun, mutta kun kisamenestystä tuli, niin innostus kasvoi sitä mukaan.

– Nuutti ja Jeremia ottivat Oulun karsinnoissa kaksoisvoiton, mikä lisäsi heillä entisestään kilpailumotivaatiota. Molemmilla on vakituinen työpaikka, mikä hieman asetti aikataulullisesti haasteita kilpailuun valmistautumiseen, mutta kyllä me pari viikkoa löysimme lopulta kalenterista tilaa harjoittelulle.

Finaalityö

Hitsauksen SM-kisat ovat eri kilpailu kuin Taitajat, jonka finaali on ohjelmassa 20.-23. toukokuuta Kuopiossa. Kiiveri mainitsee, että hitsauksen SM-kisoissa kilpailutöissä keskitytään vain ja ainoastaan hitsaamiseen.

– Hitsauksen SM-kisoissa ei esimerkiksi polttoleikata tai kantata, eikä valmisteta mitään osia, kuten Taitajissa.

Kiiverin lisäksi hitsauksen SM-finaalin tuomaristoon kuului Kalajoella kone- ja tuotantotekniikan lehtorina työskentelevä Mauri Liekola, joka toimi myös Rahjan kilpailuhuoltajana.

JEDUlla on vahva edustus myös Taitaja-finaalien hitsaus-lajissa, sillä Kuopiossa Suomen mestaruudesta kilpailee kolme JEDUn opiskelijaa.