Siirry sisältöön

Centro Público Integrado de Formación Profesional Pirámide, Huesca

Vaihdon kohde: Centro Público Integrado de Formación Profesional Pirámide, Huesca

Vaihdossaoloaika: 19.11.-2.12.2023

Vaihto-ohjelma/rahoitus: Erasmus+


Kuvaus kohdemaasta ja kaupungista

Espanja on lämmin ja suuri maa. Huesca on 50 000 asukkaan koti, kadut ovat nätit, lähistöllä löytyy kirkkoja ja linnoja. Useat kaupat odottivat käsimaksua, vaikka kortilla ostaminen oli useastikin mahdollista. Ihmiset olivat myös todella ystävällisiä. He auttoivat kysyttäessä ja kysymättäkin, vaikka kommunikaatio olikin haasteellista.

Jakson tavoitteet ja tehtävät

Meille kerrottiin ryhmänvaihdon tavoitteena oli tutustua oppilaitokseen, espanjalaiseen kulttuuriin. Tehtäviä ei Jedun puolelta ollut.

Miten jakso toteutui?

Työntekoon emme osallistuneet. Kävimme tutustumassa espanjalaisiin yrityksiin, kuten Zaragosassa Hiberus, Huescan teknologia kylällä WALQA:ssa kävimme tutustumassa Deloitteen sekä Ecomputeriin.
Ecomputer oli odotettu toimisto, jossa ihmiset olivat puvut päällä, ilman väliseiniä mutta hiljaisia.
Deloitissa työntekijät olivat rennoissa vaatteissa, hymyt yllä.
Hiberus oli myös tiukka kuriltaan, mutta heidän omistama rakennust oli kyllä mahtava.

Koulussa opiskelu oli erilaista. koulu alkoi 8:30 ja oppilaat opiskelivat 10:10 asti, jolloin he saivat 5 min tauon. Tämän jälkeen opiskelu jatkui klo 11:15 asti, jolloin oli ensimmäinen ja viimeinen 30 min tauko, jonka aikana ehitikin käydä ostamassa kahvilasta leivän. Tauon jälkeen koulu jatkui klo 14 asti, jolloin myös ruokala avautui. tämän jälkeen oppilaat poistuivat koulusta.

Asuminen

Yövyimme Hostel Lizana 2:ssa, saimme kolmen hengen huoneen kahdelle henkilölle, huone oli jääkaapilla varustettu ja suurella suihkulla. Huoneen lämmitys pelasi, mutta vaatekaappi oli hieman epäkunnossa, jonka vuoksi emme tohtineet tätä käyttää.

Toisen kaverini huoneessa vessan lukko oli hajalla, kun taas toisten huoneissa suihkussa oli pieni amme suihkun alla, joka heidän sanojensa mukaan lisäsi liukastumisvaaraa.

Näistä seikoista huolimatta suosittelen tätä Hostellia muillekin, Omistajat olivat avuliaita ja ystävällisiä. Ei joka huoneessa vikoja ollut.

Muita käytännön neuvoja

Matkustamiseen varauduimme porukalla päivää ennen.
Kuljimme linja-autolla, jolloin jouduimme joka kerta hankkimaan meno-paluu liput. Jokainen linja-auto ei hyväksynyt korttia, jolloin turvallisempi oli ostaa liput jokaiselle. Emme matkustelleet kuitenkaan sen kummemmin, varatuilla linja-autoilla ja pari kertaa rautiovaunulla.

Kulttuurista en kummemmin ole varma, kohteliaalla käyttäytymisellä pärjäsi, totta kai aina täytyi edes yrittää puhua espanjaa.

Ruokailut hoidettiin vaihtelevasti. Silloin kun ruokailu oli merkattu ohjelmaan, noudatimme sitä. Muutoin saimme itse ruokailla miten lystäsimme. Espanjassa ruokailu mahdollisuudet olivat korkeimmillaan 13:30-15 sekä 19-21. Ruoan laitto ei ollut hostellista mahdollista, ainoastaan huoneen jääkaapissa säilöminen.
Kaupat olivat viikonloput kiinni, jolloin ruoan varaaminen tai kuppilassa käyminen olivat ainoat tavat ruokailla. Halvempaa kuin suomessa.

Vesi oli tärkeää, ostimme kaverin kanssa monta litraa vettä täyttöpulloja varten.

Turvallisuus

Sijaintimme oli turvallinen, mutta espanjalainen opettaja kyllä kertoi meille mille kaduille ei kannata vahingossakaan kulkea iltaisin.
Porukassa kulkeminen oli turvallisempaa kuin yksin.