Siirry sisältöön

IES Leonardo da Vinci, Alicante

Vaihdon kohde: IES Leonardo da Vinci, Alicante

Vaihdossaoloaika: 3.-18.2.2024

Vaihto-ohjelma/rahoitus: Erasmus+


Kuvaus kohdemaasta ja kaupungista

Espanjan pääkaupunki on Madrid, rahayksikkö euro ja asukkaita vajaat 47 miljoonaa (väestötiheys 92,2 as/km2). Espanja on parlamentaarinen demokratia, jonka päämiehenä toimii pääministeri sekä perustuslaillinen monarkia jonka valtionpäämiehenä kuningas tai kuningatar. Tällä hetkellä pääministerinä onPedro Sanchez ja kuninkaana Felipe VI.
Espanjan talouden tärkeimmät toimialat olivat vuonna 2020 julkinen hallinto, maanpuolustus, koulutus-, terveys- ja sosiaalipalvelut (20,5 %), tukku- ja vähittäiskauppa, kuljetus, majoitus- ja ravitsemistoiminta (19,7 %) ja teollisuus (16,1 %).

Alicante on samannimisen maakunnan pääkaupunki Valencien itsehallintoalueella. Kaupunki sijaitsee Välimeren rannalla ja on tärkeä satamakaupunki (laivayhteys Baleaareille sekä Algerian Oraniin) ja siellä on myös kansainvälinen lentoasema Alicante-Elchen. Kaupungin asukasluku noin 337 304 ja metropolialueella Alicante-Elx/Elche asuu noin 725 000 asukasta (väestötiheys 1680 as/km2) ja alueen kokonaispinta-ala on 201,27km2 (vrt Kalajoen pinta-ala ilman merialueita 931,05km2 (Kalajoen kokonaispinta-ala 2391,29 km2 sis. Rautio ja Himanka) ja asukastiheys 13,38 as/km2).

Alueella on virallisina kielinä katalaanin paikallinen murre valencia ja espanja. Alicante on yksi nopeimmin kasvavista kaupungeista ja talous perustuu turismiin, viinin tuotantoon palveluihin ja hallintoon. Vientituotteita ovat viini, oliiviöljy, vihannekset, hedelmät sekä mm. näkemämme suolan tuotanto.

Alueen ruokaerikoisuuksia ovat mm. turron nougat sekä hunaja/mantelimakeiset sekä paikallisesta bomba-riisistä tehty paella sekä monenlaiset riisi/kalaruuat sekä tietenkin erilaiset tapakset.
Nähtävyyksiä mm. Pyhän Barbaran linna, Palmukatu rannalla, MARQ-museo, Neitsyt Marian Basilika sekä Keskuskauppahalli Mercat.

Jakson tavoitteet ja tehtävät

Koulutusohjelmaan sisältyi tutustuminen Alicantessa sijaitsevaan IES Leonardo da Vinci yhteistyökouluun ja heidän koulutustarjontaansa etenkin sosiaali- ja terveysalaan liittyen osallistumalla heidän oppitunneilleen ja oppimisympäristöihinsä, kuten esim. erilaiset laboranttikoulutusohjelmat, hoiva-avustajakoulutus, audiologian koulutus, hammashoitajakoulutus sekä ravitsemusterapeuttikoulutus.

Alicanten IES Leonardo da Vinci yhteistyökoulu oli järjestänyt meille lisäksi tutustumiskäyntejä paikallisiin erilaisiin hoivayrityksiin kuten päiväkotiin, autismikeskukseen, palliatiivinen/pitkäaikaispotilaiden sairaalaan, leprakeskus/aivovaurion saaneiden potilaiden hoitokeskukseen, yksityiseen vanhainkotiin, yliopistocampukselle sekä paikallisiin merkittäviin kulttuurisiin kohteisiin kuten Tabarcan saarelle, Santa Pola/ruokakulttuuriin sekä Alicante/ruokakulttuuriin.

Alicanten koordinaattoreilta saimme opastusta ja ohjausta myös kuinka kuljetaan paikallisliikenteellä (Tram ja bussiliikenne) kaupungin alueella sekä kuinka mm. “talvikausi” vaikuttaa kaupungissa sekä tämän ulkopuolella erilaisten palveluiden saatavuuteen tai aikatauluihin.

Teimme ryhmänä “digitaalista” päiväkirjaa matkasta Thinglinkillä.

Miten jakso toteutui?

Koulutunneilla oli käytänteet melko samanlaisia kuin meilläkin, opiskeltiin luokassa tarvittaessa jaetuissa ryhmissä käytännön asioita ja toinen ryhmä teki annettuja tehtäviä. Labratunneilla tehtiin ohjattuja asioita myös jaetuissa ryhmissä tai kokoryhmänä ja tällöin myös tehtävä/tehtävät olivat jo tiedossa tunnin alussa ja opettajat ohjasivat käytännössä oppilaita näillä tunneilla. Luokissa oli näppäiltävät taulu-televisiot “liitutauluina”. Kemian laboratoriotilat, hammashoitajien koulutusluokka sekä audiologian kuulontutkimusluokka olivat hyvin varusteltuja tiloja. Hoiva-avustajien koulutustilat/käytännön materiaalit olivat jo hieman vanhanaikaisia.
Opettajat ja oppilaat keskustelivat paljon oppitunneilla ja tunnelma oli välitön ja välillä desibelitaso on huomattavasti runsaampi kuin meillä.

Hoivakodeissa (päiväkoti, autismikeskus, vanhainkoti) omat keittiöt sekä pesulat . Autismikeskuksessa oli runsaasti erilaisia terapeuttisia työpajoja kunkin asiakkaan yksilöllisen tarpeen mukaan sekä virikkeellinen ja turvallinen ympäristö käydä päivätoiminnassa tai asua pysyvästi tässä yksikössä.

Palliatiivisessa sairaalassa ja aivovauriokeskuksessa oli sairaalamainen miljöö sekä henkilökuntaa eri osaamisaloilta paikalla jatkuvasti (lääkärit-erilaiset erikoistuneet sairaanhoitajat-hoiva-avustajat) ja näissä oli yllättävästi terapiatoimintaa kun vrt. meidän olosuhteisiin.

Vanhainkodissa oli erilainen päivärytmi kuin meillä ja myöskin se että kaikki asukkaat olivat yhteisissä tiloissa mm. ruokailemassa sekä viettämässä aikaa riippumatta voinnista/liikuntakyvystä. Vanhuspuolella hoivatyöntekijät ovat kuulemma yleensä yli 30-vuotiaita eli ei niin nuorten työntekijöiden suosima ala ja yleensä työntekijät olivat mm. alan vaihtajia.

Palkkataso ylipäätään Espanjassa oli matalampi kuin meillä sekä myös veroprosentti.

Asuminen

Asuimme Hotelli Estudiotelissä Alicanten keskustassa. Majapaikan kustannustasosta ei ole tietoa. 2 hengen tai 4 hengen huone kahdelle hengelle on riittävä, mutta jos 4 hengen huoneessa on neljä asukasta voi olla jo ahdasta.

Hotellia voi suositella muillekin, mutta suurena puutteena oli ettei hotellihuoneissa ollut mitään omia kokkausmahdollisuuksia tai edes jääkaappia. Hotelli sijaitsi hyvin keskeisesti bussiliikenteen ja Tramin suhteen (paikallisliikenne/kaukoliikenne) sekä juna-aseman suhteen.

Muita käytännön neuvoja

Matkustamisesta

Lentämällä helppo päästä perille Alicanteen. Lentoasemalta on matkaa noin vajaa puolituntia ja sieltä pääsee bussilla tai taksilla Alicanten keskustaan (hinnat alkaen 4€/suunta, aina 64€/suunta saakka). Bussiasemalta tulee matkaa hotellille vajaa puolituntia ja taksilla pääsee perille ovelle.

Kulttuuri ja ruokailu

Koulupäivä alkaa myöhemmin kuin meillä ja jatkuvat iltamyöhään. Päivällä vietetään siesta-aikaa (klo 14-17 ja päivällispaikat jopa aukeavat vasta klo 18-19) ja kaupat/palvelut/ruokapaikat ovat mahdollisesti suljettuna silloin.
Kokeile rohkeasti erilaisia uusia paikallisia ruokia: kalaruuat/paella, tapakset/erilaiset tapas-paikat, liharuuat sekä kasvisruuat.

Ihmiset ovat ystävällisiä ja mukavia!

Turvallisuus

Vaikutti ainakin tällä hetkellä olevan turvallinen ja rauhallinen kaupunki turistien näkemillä alueilla keskustassa. Lähiöissä liikkuminen voi olla ehkä turvattomampaa iltaisin tai öisin tai kun on yksin liikkeellä. Keskustassa oli myös runsaasti katukuvassa kodittomia, jotka yöpyivät kaduilla porttikongeissa tai puistoissa.