Siirry sisältöön

Yhteishaku toisen asteen opintoihin käynnistyy 20. helmikuuta ja kestää tuttuun tapaan kuukauden verran. Toista vuotta JEDUn Haapajärven yksikössä metsäalan perustutkintoa opiskeleva Rami Prättälä haki pari vuotta sitten yhteishaussa opiskelemaan metsuri-metsäpalvelujen tuottajaksi useasta eri syystä.

– Ala on aina kiinnostanut itseäni. Lisäksi saan omaa metsää, kun täytän 18 vuotta, niin ajattelin, että tämä on varma valinta, johon työllistyy helposti ja valmistumisen jälkeen on myös tosi hyvät jatko-opiskeluvaihtoehdot. Mahdollisuudet ovat mahtavia tällä alalla.

Metsäalan opinnoissa keskiössä on metsässä työskentely, mikä on Prättälän mielestä parasta opiskelussa.

– Meillä on keskimäärin kolme päivää viikosta metsässä ja loput kaksi päivää on luokassa joko yhteisiä aineita tai ammatillisia teoriaopintoja. Meidän luokan ryhmähenki on tosi hyvä, koska teemme yhdessä paljon töitä. Hyvä yhteishenki näkyy kaikissa opinnoissa.

Prättälä suosittelee metsäalan opintoja kaikille, jotka tykkäävät liikkua ja tehdä töitä luonnossa.

– Jos haluat tehdä enemmän konkreettisia asioita kuin istua luokassa, niin metsäala on hyvä vaihtoehto.

Korkeakouluopintojen lisäksi metsäalalla yksi jatko-opiskelumahdollisuus on kouluttautua metsäkoneenkuljettajaksi. JEDUsta noin 70 prosenttia metsäalan perustutkinnon suorittaneista opiskelee myöhemmin metsäalan ammattitutkinnon. Se on myös yksi Prättälän vaihtoehdoista.

– Valmistumisen jälkeen käyn todennäköisesti armeijan. Sen jälkeen täytyy miettiä, siirrynkö työelämään vai jatko-opiskelenko itselleni esimerkiksi konekuskin paperit.