Tekoäly JEDUssa
Tekoälyn hyödyntäminen opiskelussa
Tekoälyä saa käyttää oman oppimisen tukena. Sitä voi käyttää esimerkiksi ideoinnissa, asioiden jäsentämisessä, käsitteiden ymmärtämisessä, tiedonhaussa, tiivistämisessä tai kokonaiskuvan luomisessa.
Tekoälyn ymmärtäminen ja rajoitukset
Ymmärrä, että tekoäly on apuväline, ei korvaaja omalle ajattelulle, päätöksenteolle ja luovuudelle. Käytä sitä apuna, mutta älä luota siihen sokeasti.
Lähdekriittisyys
Olkaa kriittisiä tekoälyn tarjoaman tiedon suhteen. Tekoälyn vastaukset perustuvat todennäköisyyslaskentaan. Tekoäly ei osaa ajatella itse, vaan sen vastaus voi olla puolueellinen, puutteellinen tai väärä.
Vastuullinen käyttö ja tietoturva
Käytä tekoälysovelluksia vastuullisesti. Älä koskaan syötä salassa pidettäviä tietoja tai henkilötietoja tekoälyn käsiteltäväksi.
Tekoälysovelluksissa ei saa käyttää Jedun sähköpostiosoitetta (@jedu.fi / @staff.jedu.fi / @student.jedu.fi) tietoturvasyistä, vaan tunnukset tulee luoda käyttäen henkilökohtaista sähköpostiosoitetta tai erikseen sitä varten luotua sähköpostia.
Tekoälyn käytöstä ilmoittaminen
Jos käytät tehtävän tekemisessä tekoälyä, ilmoita siitä tehtävän lopussa. Kerro, mitä tekoälyä olet käyttänyt ja mitä olet tekoälyllä tehnyt. Tämä on tärkeää oikeudenmukaisen arvioinnin vuoksi.
Kirjoita oma vastaus aina itse omilla sanoilla. Tekoälyn vastausta ei saa kopioida suoraan. Jos et ilmoita tekoälyn käytöstä tehtävässä, kyseessä on plagiaatti ja tehtävä voidaan hylätä.
Opettaja voi pyytää sinua kertomaan tehtävästä suullisesti, jos hän epäilee, että olet käyttänyt tekoälyä ilmoittamatta siitä.
Opettaja voi kieltää tekoälyn käytön yksittäisessä tehtävässä tai kurssilla. Noudata aina opettajan antamia ohjeita tekoälyn käytössä.
Sinä olet aina vastuussa omista vastauksistasi.
Sovelluksia ja käyttöesimerkkejä
Tekoälyä voi hyödyntää esimerkiksi ideoinnissa, asioiden jäsentämisessä, käsitteiden ymmärtämisessä, tiedonhaussa, tiivistämisessä tai kokonaiskuvan luomisessa.
Tekoälysovelluksissa ei saa käyttää Jedun sähköpostiosoitetta (@jedu.fi / @staff.jedu.fi / @student.jedu.fi) tietoturvasyistä, vaan tunnukset tulee luoda käyttäen henkilökohtaista sähköpostiosoitetta tai erikseen sitä varten luotua sähköpostia.
Sovelluksia
- Microsoft Copilot Enterprise-chat
- Tekoälypohjainen keskustelurobotti, joka käyttää hakuun julkisen verkon tietoa. Sovellus toimii Edge-selaimessa kirjautuneelle Microsoft-käyttäjälle ja löytyy selaimen oikeasta ylälaidasta sinisen Copilot-kuvakkeen takaa.
- OpenAI ChatGPT
- OpenAI:n tarjoama tekoälypohjainen keskustelurobotti, joka on saatavilla ilmaisena (GPT-3.5) tai maksullisena (GPT-4) ja vaatii rekisteröitymisen. Maksullisessa versiossa saatavilla laajasti lisäosia mm. kuvien ja diagrammien luomiseen sekä kyselyt ja vastaukset puheella.
- Adobe Firefly
- Valokuvien luomiseen tarkoitettu ilmaistyökalu. Vaatii Adoben tunnukset.
Käyttöesimerkkejä
- Tiivistä minulle seuraava teksti “tekstin sisältö liitettynä”
- Käännä seuraava teksti suomeksi “tekstin sisältö liitettynä”
- Selitä minulle seuraavan tekstin sisältö niinkuin olisin 10 vuotias ja aihe on aivan vieras “tekstin sisältö liitettynä”
- Muokkaa teksti selkokieliseksi “tekstin sisältö liitettynä”
- Kirjoita runo syntymäpäiväsankarille, joka täyttää x-vuotta
- Luo seuraavan materiaalin pohjalta 10 monivalintakysymystä “materiaalin sisältö liitettynä”
- Luo käsikirjoitus 3 minuutin pituiselle videolle seuraavan tekstin pohjalta “tekstin sisältö liitettynä”
- Suunnittele minulle ryhmätyöksi soveltuva case-tarina ja harjoitus aiheeseen xx