Siirry sisältöön

Oppisopimuskoulutuksella opiskelu

Oppisopimuskoulutuksella voi opiskella lähes kaikkiin ammatillisiin tutkintoihin.

Kenelle oppisopimusopiskelu soveltuu?

Oppisopimusopiskelu soveltuu sekä nuorille että aikuisille. Oppisopimus voidaan solmia jo työssä olevalle työntekijälle, uudelle työntekijälle, työttömälle työnhakijalle ja yrittäjälle. 

Oppisopimuksen alaikäraja on 15 vuotta ja opiskelijan lähtötaso voi olla kansakoulu, peruskoulu tai lukio. Oppisopimuskoulutukseen voi tulla myös ammatinvaihtaja, jolla on jo jokin ammatillinen peruskoulutus ja/tai työkokemus.  

Oppisopimuskoulutus sopii kaikenikäisille 

Mitä oppisopimuksella voi opiskella?

Valittavana on yli 40 ammatillista perustutkintoa ja noin 120 eri alojen ammatti- ja erikoisammattitutkintoa. 

Kaikille aloille ei löydy sopivaa tutkintoa, jolloin koulutus voidaan räätälöidä tarpeen mukaan, kesto 4–12 kuukautta. 

Missä opiskelu tapahtuu?

Oppisopimus edellyttää työpaikkaa ja perustuu työnantajan ja opiskelijan väliseen määräaikaiseen työsopimukseen, johon kuuluu ammattiin kouluttaminen työpaikalla. Suurin osa opiskelusta tapahtuu työpaikalla, joita täydennetään tietopuolisilla opinnoilla oppilaitoksessa. 

Miten oppisopimuksella opiskellaan?

Opiskelijalle laaditaan henkilökohtainen opiskeluohjelma, joka suunnitellaan aina yksilöllisesti huomioiden aiempi koulutus ja työkokemus sekä oppisopimustyöpaikan mahdollisuudet. Oppisopimuskoulutuksen kesto riippuu täysin oppisopimuksen solmineen henkilön osaamistasosta henkilökohtaistamisen periaatteiden mukaisesti.  
 
Työpaikalla opiskelijan opiskelua ohjaa työpaikkakouluttaja. 
 
Oppisopimuskoulutusta voidaan järjestää myös tutkintoon johtamattomana lisäkoulutuksena, jolloin koulutus räätälöidään täysin työnantajan tarpeisiin. Korkeakoulu- ja yliopistokoulutusta ei voi suorittaa oppisopimuksella. Oppisopimuskoulutuksessa oleva opiskelija saa työehtosopimuksen mukaista palkkaa työnopetuksen aikana ja tietopuolisen koulutuksen ajalta taloudellista tukea mikäli ko. ajalta työnantaja ei maksa palkkaa. 
 
Myös yrittäjä voi kehittää ammattitaitoaan tai syventää omaa osaamistaan yrittäjänä oppisopimuskoulutuksen avulla. Yrittäjän oppisopimus ei perustu työsopimukseen vaan yrittäjän ja koulutuksen järjestäjän välillä tehtävään sopimukseen oppisopimuskoulutuksen järjestämisestä. Yrittäjälle ei makseta koulutuskorvausta omassa yrityksessä tehdystä opintoihin liittyvästä käytännön työstä. Muutoin yrittäjän oppisopimuskoulutukseen sovelletaan samoja tavoitteita, sisältöjä ja laatuvaatimuksia kuin muussakin oppisopimuskoulutuksessa. 

Miten haetaan opiskelemaan oppisopimuksella?

Lisätietoja oppisopimusopiskelusta saat työelämäpalveluiden asiakkuusvastaavilta!

palvelunumero Työelämäpalvelut

08 882 1001

Tarvitsetko apua koulutukseen hakemisessa tai muuten opastusta ja vinkkejä? JEDUn hakupalvelut auttaa!