Siirry sisältöön

Puuseppä

Puuteollisuuden perustutkinto

Puusepän opinnoissa yhdistellään perinteisiä ja moderneja työmenetelmiä

Puualan ammattitaidon perusta on erilaisten puumateriaalien ja niiden ominaisuuksien tuntemus. Puuseppä osaa suunnitella ja tehdä kalusteita ja hallitsee kädentaitojen lisäksi alan teollisuuden koneet, kuten sahat, höylät, CNC-koneet ja nauhahiomakoneet ja muut työstökoneet.

Teollisuus odottaa työntekijöiltään CNC-käyttövalmiuksia sekä muuta tietoteknistä osaamista, ja niihin panostetaan puualan opinnoissa. Puutaloelementtien valmistamisessa laadun ja työturvallisuuden huomioiminen ovat keskeisellä sijalla opetuksessa. Myös yrittäjyysasenne ja ympäristönsuojelunäkemys ovat tärkeitä asioita puualan opiskelussa ja työskentelyssä.

Puusepän opinnoissa voit suuntautua esimerkiksi 3D-mallintamiseen ja piirustusten tuottamiseen, höylä- ja terätekniikkaan, CNC-ohjelmointiin ja CNC-työstämiseen tai huonekalujen ja kiintokalusteiden valmistamiseen sekä suunnitteluun. Opintoihin sisältyy mm. omien tuotteiden, asiakastöiden sekä mittatilaustöiden suunnittelua ja valmistamista sekä puupintojen käsittelemistä.

Missä työskentelisin?

Puuseppä tekee huonekaluja, kiintokalusteita ja muita käyttöesineitä sekä höyläystuotteita, kuten listoja ja lattialautoja. Hän valmistaa ja asentaa kalusteita, ovia, ikkunoita ja hän voi työskennellä laajasti eri puuteollisuuden aloilla.

Puusepät ja teollisuuspuurakentajat työskentelevät usein puutuote- ja puusepänteollisuudessa, kuten ovi- tai ikkunatehtaissa, keittiökalustetehtaissa tai huonekaluteollisuudessa tai toimivat itsenäisinä yrittäjinä. Palvelutehtäviä on tarjolla puutavaraliikkeissä ja huonekalumyymälöissä. Myös korjausrakentaminen työllistää puuseppiä. Puualan työnimikkeitä ovat esimerkiksi huonekalupuuseppä, huonekalujen entisöijä, ikkuna- ja oviasentaja, kalusteasentaja ja koristepuuseppä. Puuseppä voi toimia myös itsenäisenä yrittäjänä.

Koulutuspaikkakunnat

Puusepäksi voit opiskella Kalajoella, Haapavedellä ja Siikalatvalla.

Tarvitsetko apua koulutukseen hakemisessa tai muuten opastusta ja vinkkejä? JEDUn hakupalvelut auttaa!