etunimi.sukunimi@jedu.fi
Hankkeen kuvaus
Koulutuskeskus JEDUlle palkataan ohjaajia erityistä tukea tarvitsevien ja maahanmuuttajataustaisten opiskelijoiden ohjaamiseen ja tukemiseen.
Tavoitteet
• Parannetaan yhteisöllisyyttä, joka osaltaan parantaa yhdessä oppimisen tuloksia ja elämänhallintaa
• Helpotetaan maahanmuuttajataustaisten opiskelijoiden kotiutumista, integroitumista yhteiskuntaan ja työllistymistä edistäen heidän jäämistään alueelle
– Palkataan neljä kokoaikaista ja kaksi osa-aikaista ohjaajaa
– Järjestetään kaksi isompaa tapahtumaa ja vähintään kerran kuukaudessa pienempiä tapahtumia sekä osallistutaan SEUTUKAUPUNKIrekry-hankkeen tapahtumiin
Tulokset
• Opiskeluhuollon saavutettavuus paranee
– Opiskelijoiden sosiaalinen kanssakäyminen helpottuu ja sosiaalisten tilanteiden jännittäminen vähenee
• Poissaolot vähenevät ja opiskelusta tulee tavoitteellista, keskeyttämiset vähenevät, oppimistulokset paranevat ja valmistuneiden sekä työllistyneiden määrät lisääntyvät.
– Yhteiset toimintamallit eri toimipisteissä tasapuolisuuden ja yhteisöllisyyden lisäämiseksi sekä ulkopuolisuuden tunteiden ehkäisemiseksi. Opiskelijat tarvitsevat lähelleen turvallisia aikuisia. Kun ohjaajat saavat luotua luottamukselliset suhteet opiskelijoiden kanssa, niin on helpompi järjestää yhteistä tekemistä sekä koulupäivien aikana että vapaa-ajalla. Opiskelijoiden on helpompi kertoa ohjaajille mm. kiusaamisesta ja ulkopuolisuuden tunteistaan.
– Ohjaajat jalkautuvat oppitunneille ja muihin aktiviteetteihin sekä järjestävät tapahtumia yhdessä opiskelijakunnan kanssa.
– Ohjaajien avulla vastataan tarpeisiin, koska heidän kauttaan saadaan lisää tukea ja ohjausta päivittäiseen oppilastyöskentelyyn. Heidän avullaan on mahdollista jakaantua pienempiin ryhmiin, sillä erityistä tukea tarvitsevia opiskelijoita on paljon, he tarvitsevat tukea ja hyötyvät pienemmistä ryhmistä ja yksilöllisestä ohjauksesta.
– Pienemmissä ryhmissä on helpompi tutustua toisiin opiskelijoihin, työpaikkoihin ja osallistua esim. rekrymessuille, joissa voi tavata työnantajia.
– Ohjaajat tavoittavat opiskelijat paremmin, heidät koetaan tutuiksi ja luotettaviksi auttajiksi, ja heitä on helpompi lähestyä kuin opettajia. Ohjaajilla on myös enemmän resurssia suunnitella yhteistä toimintaa.
Kohderyhmät
• Kaikki JEDUn opiskelijat, erityisesti erityistä tukea tarvitsevat ja maahanmuuttajataustaiset
Yhteistyökumppanit
• Kuntien ja seurakuntien nuorisotyöntekijät, Etsivä nuorisotyö, mielenterveysalan yhdistykset ja Jeduskunta
Hankkeen budjetti
182 487 euroa, rahoitus: 70 % OPH, 30 % JEDU