– Kalajokilaakson alueella esimerkiksi todella monessa ladossa on joku innovaatio, mutta siitä ei välttämättä tiedä muut kuin itse ladon omistaja. Meidän tavoite on toimialasta riippumatta etsiä nämä helmet ja aarteet, mitkä ovat pysyneet piilossa, olivatpa ne fyysisiä tuotteita tai vaikka uudenlaisia tapoja tuottaa palveluja, kuvailee NIHAKissa projektipäällikkönä työskentelevä Markku Laatikainen parhaillaan käynnissä olevan VAU!START+ -hankkeen yhtä tavoitetta.
Päätoteuttaja NIHAKin lisäksi hankkeessa on mukana myös Koulutuskeskus JEDU, jonka kaikissa toimipisteissä järjestettiin loppukeväästä roadshown VAU!START+ -hankeen puitteissa. Roadshowssa eri alojen yrittäjät kävivät kertomassa oman tarinansa ja innostamassa opiskelijoita yrittäjyyteen.
Laatikainen mainitsee, että roadshow oli iso ponnistus, joka eteni suunnitelmasta toteutukseen rivakkaan tahtiin.
– Saimme maailmanluokan tyyppejä ja huikeita yrittäjiä puhumaan opiskelijoille. Iso kiitos kuuluu JEDUlle ja hankekoordinaattori Kivirannan Tiinalle, sillä roadshow laitettiin pystyyn jonkinsorttisessa ennätysajassa. Yrittäjyysasenteen lisääminen opiskelijoille ja sen vaihtoehdon esille tuominen on erittäin tärkeää, koska olen huomannut, että tällä alueella on uskomattomia yritystarinoita.
Oulun seudulla asuva Laatikainen on positiivisesti yllättynyt, minkälaisia yrittäjähenkeä on Oulun eteläisellä puolella.
– Kun aloitin projektipäällikön työt helmikuun alussa, niin minulla oli sellainen ajatus, että tällä alueella toiminta ei olisi hirveän aktiivista, mutta olin ilokseni äärettömän väärässä. itse olen päivittäin tekemisissä eri yritysten kanssa, niin olen huomannut, että ideoita löytyy laidasta laitaan ja täällä on tosi innovatiivista porukkaa. Olen aidosti häkeltynyt, miten hienoja yritysideoita tällä alueella on.
Paikka ja ympäristö, missä omat aamupuuronsa on syönyt, vaikuttavat vahvasti jokaisen suhtautumiseen yrittäjyyttä kohtaan.
– Jos yrittäjäesimerkkejä on lähipiirissä, niin voi olla hyvinkin selkeää se, että mitä yrittäminen oikeasti on. Kala- ja Pyhäjokilaakson alueella on myös paikkakuntaisia eroja, miten yrittäjyyteen suhtaudutaan. Osassa paikkakunnista yrittäminen on ollut päääosin isojen yritysten varassa. Jos alueella on yksi iso työllistäjä, niin se voi syödä pienempiä yritysstartteja alueelta. Kun on olemassa paljon porukkaa työllistäviä yrityksiä, silloin yrittäjäasennetta ei välttämättä pidetä kovin tärkeänä.
Laatikainen korostaa, että yritysidean ei tarvitse olla mikään maailmaa mullistava innovaatio, jotta sitä pystyy jalostamaan eteenpäin.
– Tykkään puhua ennemmin ideasta kuin innovaatiosta, koska monesti kuvitellaan, että innovaation täytyy olla jonkinlainen koko elämän muuttava härveli. Ideaa ennen tulee aina joku ongelma ja siellä, missä on ongelma, on aina myös liiketoimintamahdollisuus. Tätä ajatusta haluamme tuoda myös opiskelijoille tietoon.