Siirry sisältöön

Kalusteovia rakennusteollisuuteen valmistava Kensa Oy on hyödyntänyt henkilöstönsä kehittämisessä monipuolisesti Koulutuskeskus JEDUn koulutustarjontaa. Vuosien varrella työssäoppijoita on ollut Himangalla toimivassa yrityksessä tasaiseen tahtiin, mutta yhteistyö JEDUn kanssa on tiivistynyt viime aikoina esihenkilö- ja kortti-, ja kielikoulutusten myötä.

Jarkko Mäkelä, Mikko Yli-Parkas, Kirsi Ainali ja Minna Lauri opiskelevat JEDUssa lähiesimiestyön ammattitutkintoa.

Kensan talouspäällikkö Janne Suviola mainitsee, että henkilöstön kouluttaminen on tullut ajankohtaiseksi yrityksen yleisen linjanvedon myötä.

– Olemme halunneet antaa esihenkilöille tukea ja työkaluja oman työn tekemiseen. Meillä on tällä hetkellä kuusi esihenkilöä opiskelemassa JEDUssa lähiesimiestyön ammattitutkintoa. Kellään heistä on ei ole aikaisempaa esihenkilökoulutusta, vaan kaikki ovat nousseet tekijästä siihen rooliin, mikä on todella haastavaa.

– Ulkomaalaistaustaisille henkilöille olemme tarjonneet mahdollisuuden opiskella työajalla puuteollisuuden perustutkinnon osaa, joka sisältää myös Suomen kielen koulutusta. Monikulttuurisuus on hieno asia, mutta myös haaste meille, koska aikaisemmin olemme tottuneet siihen, että kaikilla on yhteinen kieli. Työntekijöitä on ollut haastavaa löytää varsinkin ennen rakennusalan tilanteen heikkenemistä, joten kansainväliset osaajat ovat olleet iso apu meille.

Maalaamossa työskentelevä Oleksandr ‘Sasha’ Pohrebniak on yksi Kensa Oy:n ulkomaalaistaustaisista työntekijöistä, joka kehittää osaamistaan JEDUssa.

Tuotantopäällikkönä Kensalla työskentelevä Niklas Heiska korostaa, että mikään koulutus ei täydellisesti valmista tehdastyöhön.

– Valmista työntekijää ei koulunpenkiltä koskaan tule, vaan koulutamme aina jokaisen työntekijän tehtävään. Perus työelämä- ja vuorovaikutustaidot on kuitenkin hyvä olla hallussa, kun töihin tulee.

Suviola kehuu JEDUa erityisesti siinä, että koulutuksia on pystytty räätälöimään Kensan tarpeisiin.

– Esimerkiksi ensiapukoulutuksessa kouluttaja otti hyvin huomioon, minkälaisia riskejä meidän tehtaalla on. Esihenkilökoulutuksen sisältöä on myös saatu muokattua Kensan toimintamalleihin sopivaksi. Se tekee opiskelusta huomattavasti mielekkäämpää verrattuna siihen, että asioita käytäisiin yleisellä tasolla läpi. Kyllä se on tärkeä asia, että oppilaitos tuntee yrityksen tavat sekä toimintamallit ja soveltaa koulutuksia niiden mukaan.