Ritva Joki-Kolehmainen
Koulutuspäällikkö
Oulainen
Erityisruokavaliopalvelujen erikoisammattitutkinnon suorittanut dieettikokki osaa työskennellä ammattitaitoisesti, itsenäisesti ja vastuullisesti toimipaikan toiminta-ajatuksen ja liikeidean mukaisesti. Hän osaa huomioida työskentelyssään asiakasryhmän ravitsemushoidolliset erityistarpeet sekä toimipaikan taloudelliset ja laadulliset tavoitteet.
Erityisruokavaliopalvelujen erikoisammattitutkinnon tutkintonimike on dieettikokki.
Dieettikokki valmistaa asiakkaan erityisruokavalion mukaisia ja eettiseen vakaumukseen perustuvia ruokalajeja ja aterioita. Hän osaa pakata ja laittaa esille valmistamansa ruokalajit ja ateriat sekä huolehtia niihin liittyvistä pakkausmerkinnöistä ja tuoteselosteesta.
Dieettikokki huomioi lisäksi asiakkaiden yksilölliset tarpeet ja elintarviketurvallisuuden. Hänellä on laaja-alaiset tiedot ravitsemuksesta ja erityisruokavalioiden toteuttamisesta sekä edellytykset ylläpitää ja kehittää ammattitaitoaan.
Dieettikokin erikoisammattitutkinnon valmistavaan koulutukseen voivat osallistua perus- ja/tai ammattitutkinnon suorittaneet henkilöt, jotka työskentelevät erilaisten suurtalouksien ammattikeittiöillä tai ruokaravintoloissa, joissa valmistetaan erikoisruokavalioita.
Tutkintoon valmistava koulutus ja tutkinnon suorittaminen määräytyy henkilökohtaisen suunnitelman perusteella. Lisäksi edellytetään työpaikkaa/työssäoppimispaikkaa, jossa valmistetaan erityisruokavalioaterioita.
Erityisruokavaliopalvelujen erikoisammattitutkinnon laajuus on 160 osaamispistettä. Tutkinto muodostuu pakollisesta tutkinnon osasta, Erityisruokavalioiden toteuttaminen ammattikeittiössä (50 osaamispistettä) sekä valinnaisista tutkinnon osista.
Dieettikokki työskentelee erilaisia ruoka- ja ateriapalveluita tuottavissa valmistuskeittiöissä, erityisruokavalioiden valmistukseen painottuvissa työtehtävissä. Työpaikkoina voivat olla mm. sairaalat, vanhainkodit ja muut hoitolaitokset.
Erikoisammattitutkinto on toisen asteen tutkinto, joka antaa jatko-opintokelpoisuuden ammattikorkeakouluihin ja yliopistoihin. Koulutus antaa jatko-opintokelpoisuuden esim. restonomin opintoihin.
Voit valita koulutuksen toteutustavan joko monimuoto tai verkkokoulutus. Hae myös verkkokoulutukseen sinulle sopivalle paikkakunnalle, hakeutumisen yhteydessä sovitaan toteutustavasta.
Monimuotototeutuksessa lähiopetuspäiviä on 2-4 pv/kk henkilökohtaisen suunnitelman mukaisesti.
Lisäksi edellytetään työpaikkaa/työssäoppimispaikkaa, jossa valmistetaan erityisruokavalioaterioita.
Koulutuksen hinta 500 €. Oppisopimuksena koulutus on maksuton.
Tämä sivusto käyttää evästeitä. Evästeistä osa on välttämättömiä ja osaa käytetään analytiikkatarkoituksiin.
Lue lisää Evästekäytännöt -sivulta.
Tämä sivusto käyttää evästeitä. Evästeistä osa on välttämättömiä ja osaa käytetään analytiikkatarkoituksiin. Valitse tästä, mitkä evästeet sallit.
Välttämättömiä sivuston teknisen toiminnan kannalta.
Keräävät sivuston käytöstä anonyymia tietoa, jota käytetään sivuston ja sen sisältöjen kehittämiseen.