Siirry sisältöön

IES Ibarrekolanda BHI, Bilbao

Vaihdon kohde: IES Ibarrekolanda BHI, Bilbao

Vaihdossaoloaika: 20.4-4.5.2024

Vaihto-ohjelma/rahoitus: Erasmus+


Kuvaus kohdemaasta ja kaupungista

Kohdemaani Espanja sijaitsee Lounais-Euroopassa ja kohdekaupunki Bilbao sen pohjoisosissa. Bilbao kuuluu Baskimaan itsehallintoalueen ja on sen suurin kaupunki. Alueella puhutaan espanjan ohella baskin kieltä, joka eroaa paljon espanjasta. Bilbao tunnetaan kulttuuri- ja taidekaupunkina, mutta toisaalta kaupunkia ympäröi kiinnostava luonto; vehmaat vuoret ja Atlantin valtameren ranta.

Jakson tavoitteet ja tehtävät

Opiskelen media-alan ja kuvallisen ilmaisun perustutkintoa. Jaksoni tavoitteeksi oli kirjattu paikalliseen kulttuuriin tutustuminen ja yhteistyö paikallisen oppilaitoksen kanssa. Lisäksi oma tavoitteeni oli suorittaa näyttö media-alalla toimimisen opintojaksolle.

Vaihtojakson aikana teimme paikallisten opiskelijoiden kanssa yhteisen projektin, jossa tehtävänä oli luoda ideaali kaupunki ja brändätä se. Brändäystä varten otimme ryhmässä valokuvia ja videon, joita hyödyntäen teimme kaksi julistetta, kaksi postikorttia ja lyhyen markkinointivideon. Kullekin ryhmäläiselle katsottiin ryhmässä oma vastuualue siten, että työskentely vastasi kunkin näyttötavoitteisiin.

Miten jakso toteutui?

Jakso toteutui suunnitelmien mukaan. Jokaisena arkipäivänä oli järjestettyä ohjelmaa, kuten työskentelyä projektin parissa, koululaitosvierailuja paikallisiin media-alan oppilaitoksiin sekä tutustumisvierailuita paikallisiin studioihin/viestintätoimistoihin. Koen, että saimme kattavan kuvan media-alasta Bilbaossa.

Koulun työskentelyajat erosivat suomalaisista erityisesti taukojen osalta, sillä ruokataukoa ei ole päivän keskellä, vaan paikalliset syövät vasta koulupäivän jälkeen. Lounas nautittiin n. klo 14–15 maissa. Toisaalta vierailimme eräällä koululla ilta-aikaan ja sekin hämmästytti, että tietokoneluokka oli täynnä opiskelijoita vielä kahdeksan maissa illalla. He myös edelleen jäivät työskentelemään, kun poistuimme vierailulta. Työelämässä olevien työpäivän pituus sen sijaan kuulosti hyvin vastaavalta kuin Suomessa (7,5 h/pvä), kun tiedustelin tätä eräässä vierailukohteessa.

Paikalliset vaikuttivat hieman rennommilta erilaisten sääntöjen ja esimerkiksi sovittujen tapaamisaikojen suhteen. Ei ollut lainkaan tavatonta, että oppilaiden lisäksi opettajat saapuivat myöhässä tapaamispaikkoihin. Mieleen painui myös eräällä koululla sähkövika tietokoneluokassa. Olimme jo asettuneet tietokoneiden taakse, kun selvisi, etteivät sähköt toimi luokassa. Valmistauduimme vaihtamaan luokkaa, kun sähköt saatiinkin toimimaan. Vastaavaa tilannetta on vaikea kuvitella Suomessa.

Asuminen

Yövyimme Apartamentos Atxuri -nimisessä huoneistohotellissa. Yhdessä huoneessa majoittui 3–4 opiskelijaa. Pidin majoituksestamme tosi paljon, sillä huoneissa oli hyvä varustelu: kaikista huoneista löytyi perusasioiden lisäksi iso jääkaappi, tiskikone ja pyykkikone. Pidemmällä matkalla helpotti, kun asunnolla pystyi itse laittamaan tarvittaessa ruokaa ja pesemään pyykit. Jopa tiskiaineen ja pyykinpesuaineen sai hotellin kautta. Huoneiden välillä oli hieman vaihtelua, ja esimerkiksi meidän huoneemme oli pienehkö kaksio, jossa kolmelle hengelle oli varattu parisänky ja levitettävä sohva. Myös peittoja oli huoneessamme aluksi vain kaksi, mutta saimme pyynnöstä lisäviltin.

Jos menisin uudestaan Bilbaoon, voisin kuvitella majoittuvani tässä huoneistohotellissa uudelleen. Suosittelisin paikkaa myös muille. Majoitus oli siisti ja mielestäni riittävän kätevän kulkumatkan päässä kaupoista ja metrosta. Haasteena oli saada respaa kiinni kasvotusten, sillä työntekijä oli paikalla vain satunnaisesti, kun joku oli kirjautumassa sisään. Respan sai tietysti halutessaan kiinni soittamalla.

Muita käytännön neuvoja

Ruokailut: Erityisesti espanjalaisten erilainen ruokailuaikataulu aiheutti itselleni haasteita. Myöhäiseen lounasaikatauluun sopeutuminen vaati aikansa ja etenkin aluksi itseäni auttoi se, että mukana oli pieni välipala, jonka saatoin syödä, kun nälkä alkoi puskea päälle puoliltapäivin. Suosittelenkin välipalan kantamista mukana, jos olet tottunut säännöllisiin ruokailuaikoihin ja tulet nälkäiseksi jo suomalaiseen lounasaikaan. Lisäksi ruokailuihin liittyen kannattaa miettiä oma suhtautuminen hanaveteen. Paikalliset juovat sitä, mutta esimerkiksi itsestäni tuntui turvallisimmalta olla juomatta, sillä vedessä on kloorin tuoksu. Myös ravintoloissa saatettiin tarjota hanavettä tai siitä tehtyjä jääpaloja juomaan, mikäli ei erikseen pyytänyt toimimaan toisin.

Matkustaminen: Erityisesti ensimmäisenä päivinä ihmettelin sitä, miten paikallisten antamat matkustusvinkit erosivat suhteessa Google Mapsin vinkkeihin. Osoittautui, että paikallisten ehdottamat reitit olivat monesti kätevämpiä, sillä Google Mapsin tarjoama reitti (metreinä lyhin) ei välttämättä ollut nopein. Kannattaa siis kysellä paikallisten vinkkejä siirtymiin, mikäli mahdollista!

Paikallisliikenteessä liikkumista varten kannattaa ehdottomasti hankkia Barik-kortti. Se oli kätevä, sillä se kävi kaikkiin liikennevälineisiin (metrot, bussit, ratikat, paikallisjunat). Sen avulla pystyi lisäksi matkustamaan jopa San Sebastianiin asti edullisesti. Kuitenkin linja-autoyhteys San Sebastianiin olisi ollut reilusti nopeampi, joten suosittelen varaamaan sen, mikäli haaveilee reissusta San Sebastianiin. Liput kannattaa varata hyvissä ajoin, sillä linja-autot olivat täynnä, kun yritimme varata liput edellisenä päivänä.

Muuta: Kannattaa olla tietoinen, että liikkeiden ja ravintoloiden aukioloajat vaihtelevat suuresti, eivätkä ne ole välttämättä koko päivää auki, niin kuin olemme tottuneet Suomessa. Jotkin kaupat ovat hetken kiinni päiväsaikaan (siesta) ja toisaalta tiettyihin aikoihin on vaikea löytää avointa ravintolaa (iltapäivällä espanjalaisen lounas- ja päivällisajan väliin jäävä aika, esim. klo 17). Lisäksi sunnuntaisin liikkeet ovat laajasti kiinni, joten myös ruokakauppareissut kannattaa ajoittaa muihin viikonpäiviin kuin sunnuntaihin.

Turvallisuus

Bilbao tuntui turvalliselta kaupungilta. Myös paikalliset opettajat pitivät kaupunkia turvallisena. Kysyin paikallisilta opiskelijoilta vinkkejä tätä raportin kohtaa varten ja kerron heidän näkemyksiään seuraavaksi.

Jos haluat antaa itsestäsi fiksun vaikutelman ja välttää hankalia tilanteita, kiinnitä huomiota siihen, millä sanoilla kutsut paikallisia. Baskit nimittäin kokevat loukkaavaksi, mikäli heitä kutsuu espanjalaisiksi.

Paikalliset nuoret nostivat esiin, että joillain Bilbaon alueilla voi olla turvatonta, etenkin naisena ja yksin. Nimeltä he mainitsivat San Franciscon ja Street Iturribiden (sijaitsee Casco Viejossa). Näihin paikkoihin he eivät menisi edes päiväsaikaan, sillä alueilla liikkuu huumeita. He myös kertoivat suosivansa yöaikaan taksia tai metroa ja välttävänsä kävelyä. Jos kadulle on välttämätöntä mennä yksin yöllä, voi jakaa sijaintitietoa kaverille tai olla puhelinyhteydessä johonkuhun.