Siirry sisältöön

Ies Miralbueno, Zaragoza

Vaihdon kohde: Ies Miralbueno, Zaragoza

Vaihdossaoloaika: 11.-17.2.2024

Vaihto-ohjelma/rahoitus: Erasmus+


Kuvaus kohdemaasta ja kaupungista

Espanja on lämmin maa esim. Suomeen verrattuna. Sen ruokakulttuuriin vaikuttaa ilmasto hyvin eri tavalla kuin meillä.
Zaragoza sijaitseen Aragonian alueella n. kolmen tunnin matkan päässä Barcelonasta. Zaragozassa on n. 660 000 asukasta. Se on Espanjan viidenneksi suurin kaupunki. Siellä on hyvin vanhaa ja historiallista rakennuskantaa.

Jakson tavoitteet ja tehtävät

1. päivä:
Tutustuminen Ies Miralbuenon tiloihin ja toimintoihin sekä paikalliseen koulutusjärjestelmään.
2. päivä:
Osallistuminen paikallisen opiskelijaryhmän mukana opetukseen keittiössä. Teimme paikallisen opettajan johdolla yhdessä kolmen ruokalajin aterian n. 90 henkilölle. Mielenkiintoista oli se, että opettaja ei puhunut englantia. Osa opiskelijoista puhui, joten he toimivat “tulkkeina”. Ja mielestäni se antoi päivään hyvää virettä koska kaikki joutuivat käyttämään elekieltä ym.ym. Se rohkaisi kaikkia.
3. päivä:
Tutustuminen paikallisiin ravintoloihin. Kävimme paikallisissa ns. huippuravintoloissa. Pääsimme katsomaan tiloja läheltä. Ja paikallinen tapa työskennellä, ruokakulttuuri ja hierarkia työpaikoilla tuli tutuksi.
4. päivä:
Iltakeittiöpäivä italialaisen keittiön teemalla. Tuorepastaa, pizzaa ym. Paikallisen jo pidemmällä opinnoissa olevan ryhmän kanssa teimme ruokia myyntiä varten seuraavalle päivälle. Ja maistellakin saimme.
5. päivä:
Tutustuimme Panishop-leipomoon. Leipomo on toiminut vuodesta 1902 saakka. Leipomo on tunnettu vaalean leivän juurestaan.
Tuotanto oli hyvin automatisoitua ja robotit tekivät osan työstä. Mielenkiintoinen kohde ja siellä oli hygieniataso korkea. Esittelyyn oli panostettu ja se oli hyvä.

Miten jakso toteutui?

Jakso toteutui erittäin hyvin.
Työskentely ravintola-alalla on Espanjassa hyvin hierarkista. Pääkokin kautta menevät kaikki tilaukset eivätkä apukokit saa laitta ruokia eteenpäin vaan aina pääkokki vastaa.
Palkkataso on heikompi kuin Suomessa ja sen takia siellä on palvelu paljon henkilökohtaisempaa kuin meillä.
Työskentelytilat olivat monissa paikoissa paljon pienempiä kuin meillä.
Hygieniataso ravintoloissa on eri tasolla kuin meillä. Ei siellä näkynyt lämpötilojen mittauslomakkeita. Ja tuotanto- ja säilytystiloihin pääsi ilman suojavaatteita.

Asuminen

Asuin Hostel Avilassa. Hostellissa oli pienet huoneet ja taso ei kovin korkea. Äänieristys huono.
Haastavinta oli se että siellä ei ollut mitään mahdollisuutta laittaa ruokaa.
Ei edes kahvinkeitintä. Jääkaappi oli yhteisessä tilassa ja siellä oli myös mikro. Aamiaisen laitosta ja iltapaloista selvisi, mutta muut ruoat piti ostaa kaupungilta. Onneksi vieressä oli mukava kahvila.
Mutta kyllä siellä pystyi nukkumaan ja elämä sujui.

Muita käytännön neuvoja

Ruoka-ajan erilaisuus toi haasteita opiskelijoille. Lounas syötiin vasta klo 14 aikoihin. Heillä oli aika kova nälkä jo silloin. Siihen kannattaa etukäteen varautua ja ottaa välipalaa mukaan.

Turvallisuus

Emme havainneet mitään turvallisuuteen liittyviä ongelmia. Kerjäläisiä liikkui ja niihin suhtautuminen kannattaa miettiä.
Hostellin lähistön alueesta meitä varoitettiin. Huomioimme sen illalla liikkuessamme.