Siirry sisältöön

Farm Bjarteyjarsandur

Vaihdon kohde: Farm Bjarteyjarsandur

Vaihdossaoloaika: 11.09-2.10.2024

Vaihto-ohjelma/rahoitus: Erasmus+


Kuvaus kohdemaasta ja kaupungista

Islannissa on vähän alle 390 000 asukasta. Asukkaista yli puolet asuu pääkaupunkiseudulla, Reykjavikissa, tai sen lähiympäristössä.

Islanti on tasavalta. Islanti ei ole EU:n jäsen eikä kuulu myös euroon. Maa kuuluu puolustusliitto Natoon.

Islanti on saari, sillä ei ole lainkaan maarajaa muiden maiden kanssa. Lähimmät naapurit ovat Grönlanti, Norja ja Iso-Britannia.

Islannin pinta-ala on 103 492 km2. Se on kaksi ja puoli kertaa Tanskan kokoinen. Pinta-alasta vain hieman yli yksi prosentti siitä on viljelykelpoista maata. Suuri osa pinta-alasta on laavakenttien ja jäätiköiden peitossa.

Tärkeimmät tulonlähteet ovat kala ja kalanjalostustuotteet sekä teollisuus. Alueella on myös biotekniikka-, ohjelmisto- alan yrityksiä. Matkailu on kasvanut kovasti viime vuosina.

Islannin ilmasto on merellinen, ja siihen vaikuttavat pohjoisen napa-alueen kylmät merivirrat, toisaalta lämmin Golfvirta. Islannissa on leudot talvet ja koleat kesät. Lunta on vain pohjoisessa.

Yritys sijaitsi maaseudulla, noin tunnin ajomatkan päässä Reykjavikista. Lähimpään kylään ja kauppaan oli matkaa noin 20 minuutta autolla ajaen.

Jakson tavoitteet ja tehtävät

Luonto-ohjaajan koulutusohjelmaan kuuluu opintoja jotka liittyvät luonnontuntemukseen, maastossa liikkumiseen, asiakaspalveluun ja ohjelmapalveluihin. Valinnaisia tutkinnon osia on paljon, ja niitä on monia erilaisia, liittyen esim. käsitöihin, erityisryhmien ohjaamiseen, ympäristön hoitamiseen yms.

Jakson tavoitteen oli päästä työskentelemään kansainväliseen työympäristöön, jossa voin kohentaa kielitaitoani. Opiskelemaani alaan liittyen toiveena oli löytää paikka jossa on asiakaspalvelua ja yritys hyödyntää toiminnassaan luontoa.

Miten jakso toteutui?

Jakso toteutui hyvin.
Hankalinta oli löytää yritys johon mennä. Kun paikka ja ajankohta oli sovittu, asiat lähtivät rullaamaan nopeasti ja syytäkin oli, koska lähtö oli kuitenkin aika pian.

Työnteko oli rentoa. En pysty yleistämään tämän kyseisen yrityksen toimintatapoja, ovatko ne samanlaiset kuin koko maassa, mutta sain sen käsityksen että islantilaiset ovat kansana rentoja ja haluavat toimia helposti ja yksinkertaisesti, eikä asiaoista tehdä monimutkaisia tai byrokraattisia.

Opin aika nopeasti työt ja sain tehdä töitä itsenäisesti. Päivät sisälsivät sekä samoja rutiinitöitä, että vaihtelevia työtehtäviä päivästä riippuen. Harmillisesti jaksoni aikana ei ollut yhtään ohjattua retkeilyryhmää, tai päiväkotilapsia tai koululaisia.

Yleensä ottaen koetin olla avulias, oma-aloitteinen ja kysyin aina olisiko jotain mitä voisin tehdä, enkä jäänyt odottamaan että minua pyydetään töihin. Kun jokin asia oli käsillä, valmistauduin nopeasti, ja olin aina valmiina töihin.

Asuminen

Jakson aikana asuin yrityksen tiloissa, omakotitalossa.
Yhtenä kriteerinä yritystä valitessa oli se, että halusin asua perheessä ja olla mukana tavallisessa arjessa. Vaikkakaan perheeni ei ehkä ollut “tavallinen”, niin meillä oli yhteinen jääkaappi ja yhteiset ruuat, joka teki elämästä helppoa. Koen, että sillä tavalla pääsin enemmän mukaan asioihin eikä minun tarvinnut olla niin paljon yksin.

Muita käytännön neuvoja

En ehkä ole paras ihminen neuvomaan muita, mutta koen että vaihtoon lähtiessä täytyy olla omien asioiden kunnossa, jotta jaksosta tulee mahdollisimman helppo sekä itselle että yritykselle.

Kannattaa olla sopeutuvainen, jolloin muljahtaa helpommin sisään uuteen ympäristöön ja kulttuuriin sekä tapoihin elää. Täytyy olla joustava ja huumorintajuinen, jotta elämä on helpompaa.
Ruokarajoitteiden ja mieltymysten suhteen ei kannata olla ehdoton. Luulenpa, että tässä taloudessa ei olisi kasvissyöjä pärjännyt.
Terveydentilan tulee olla hyvä, jotta pystyy työskentelemään erilaisissa olosuhteissa. Vieraassa paikassa ei muutoinkaan kannata rueta nipottamaan töistä ja työajoista. Vieraassa paikassa oleminen kysyy myös henkistä kanttia.
On hyvä huomioida, että ulkomaille ei lähdetä lomalle, vaan töihin ja oppimaan uuttaa. Yrityksen ihmisillä on omat työnsä ja oma elämänsä, he eivät ole siellä lähtökohtaisesti viihdyttämässä ja palvelemassa opiskelijaa. Opiskelija on siellä toisten vieraana.

Turvallisuus

Islanti on kuulemma maana turvallinen. En kokenut turvattomuutta eikä minua pelottanut siellä. Paitsi moottoritien varressa bussipysäkillä mieleeni tuli, että onkohan täällä turvallista olla…
On hyvä huomioida vuodenaika, säät ja olosuhteet kun on liikkeellä, ja varautua niihin.

Esim. sellainen yksinkertainen turvallisuuteen liittyvä asia olisi hyvä ollut huomioida jo etukäteen, että pakkaa kotoa mukaan kirkkaan värisen takin. Maastossa liikkuessa kirkkaat värit on helpompi huomata ja löytää esim. eksyessä.

Olen täysi-ikäinen ja järkevä aikuinen ja osaan välttää vaarallisia/hankalia/epäilyttäviä tilanteita. Täytyy käyttää maalaisjärkeä. Liikuin alueella paljon yksin, sekä työtehtävissä että vapaa-ajalla.

On myös hyvä huomioida että yrityksissä ei välttämättä kiinnitetä samalla tavalla huomiota työturvallisuuteen ja ergonomiaan kuin suomessa. Lisäksi mahdollinen kielimuuri voi rajoittaa ohjeistamista ja niiden ymmärtämistä. Niistä pitää itse huolehtia, toki se voi olla joskus vaikeaa.