Siirry sisältöön

Saint-Affrique, Jean Jaures, Ranska

Vaihdon kohde: Saint-Affrique, Jean Jaures, Ranska

Vaihdossaoloaika: 15.-23.03.2025

Vaihto-ohjelma/rahoitus: Erasmus+


Kuvaus kohdemaasta ja kaupungista

Lähdimme tutustumaan paikalliseen luontoon Les Canalettesiin. Ympäristö oli vähän eksoottisempaa, kuin Suomessa ja vuoristoa oli huomattavasti enemmän. Kävelimme suurimmaksi osaksi vanhaa joen pohjaa ja reitti oli suunnilleen 5 kilometriä. Tämän jälkeen lähdimme keskiaikaiseen kylään La Couvertoiradeen, jossa oli paljon vanhoja rakennuksia ja tämä paikka muistutti paljon linnaketta. Kiipesimme katselemaan rinteen päälle tuulimyllyä ja maisemia. Palattuamme La Couvertoirasta, menimme Saint-Affriquen keskustaan. Saint-Affrique on pieni kaupunki, asukkaita noin 7500.

Keskiviikkona suuntasimme kohti Las Salagouta, joka oli järvi vuorten keskellä. Paikka oli todella kaunis, vaikka ilma oli huono ja kokoajan satoi vettä. Salagoun jälkeen lähdimme ajamaan kohti Mezeä, jossa kävimme kävelemässä hieman rannalla ja sen jälkeen menimme hienoon merenelävä ravintolaan. Ravintolassa oli kolmen ruokalajin ateria mikä sisälsi alkupalan, pääruuan ja jälkiruuan. Menussa näkyi eri ruokalajeja kuin mitä saattaisi nähdä suomalaisessa ravintolassa. Osa meidän porukasta maistoi niitä meille erikoisia ruokia mm. simpukoita, eikä valituksia kyllä niiden suhteen kuulunut. Ruoan jälkeen lähdimme ajamaan kohti viimeistä päämäärää Seteä. Setessä kävimme kävelemässä rannikolla ja siellä oli tosi kova tuuli ja aallot olivat todella isoja ja hienoja.

Viimeisenä koulupäivänä hyvästelyjen jälkeen aloitimme matkamme Toulouseen Albi nimisen kaupungin kautta. Sää oli kaunis, kun pysähdyimme Albiin Pyhän Cevilian katedraalille, jossa kävimme koko kierroksen. Katedraali oli todella kaunis kattomaalauksineen ja alttareineen, rakennusta katsottuaan sitä ihmetteli, että miten ihminen voikaan tehdä mitään näin kaunista. Katedraalilla oli rikas historia ja jokaisella patsaalla ja kivellä oli oma tarkoituksensa ja historiansa. Toulousessa ihmiset puhuivat vähän paremmin englantia, mutta ei kuitenkaan ihan niin paljon, kuin Suomessa.

Jakson tavoitteet ja tehtävät

Meitä oli kuusi ensimmäisen vuoden sähkö- ja automaatioalan opiskelijaa, sekä työnohjaajamme reissussa. Lähdimme Jean Jauresin ammattikoululle Saint-Affriqueen tutustumaan ranskalaiseen opiskeluun ja kulttuuriin viikon ajaksi. Odotukset matkalle olivat hyvät, vaikka suurin osa ryhmästämme eivät olleet koskaan lentäneet, mutta lähdimme iloisin mielin.

Sähköasentajan tutkintoon kuuluu myös metallityöt ja heidän työsalissan oli hyvät hitsauspisteet.

Harjoitustyön valmistelua, ensin piirretään kytkennät teoriassa, kuten meilläkin on tapana. Harjoitustyönä resistanssin, jännitteen ja virran mittaus. Jokaisella oli työkalupakissa virtamittari. Lisäksi sähköasennusharjoitustyötä.

Miten jakso toteutui?

Opettaja jakoi oppilaille erilaiset työt joista esimerkkejä on sähkömittauksia ja metallin taivuttelua sekä käsittelyä. Oppilaat olivat mukavia, mutta välillä kommunikointi oli vaikeaa kielimuurin takia. Työt, joita meille annettiin eivät olleet erityisen vaikeita.

Tiistai aamupäivän teimme työsalissa samoissa porukoissa samoja tehtäviä, mitä edellispäivänä, mutta työt vaihtuivat vain ryhmillä. Työt oli todella mukavia ja töiden aikana keskusteltiin englanniksi ranskalaisten oppilaiden kanssa.

Torstaina oli täysipitkä koulupäivä, koulu alkoi yhdeksän maissa ja loppui noin viiden aikoihin. Paikallisilla koulu alkoi kahdeksalta ja loppui noin 17.00-17.30 sisältäen 1,5h ruokatauon. Pitkät koulupäivät kuulostivat rankoille, ja moni puhuikin, kuinka mieluummin ottaisi lyhyemmän koulupäivän 30min ruokatauolla, kuin ranskalaisen koulupäivän. Aamupäivällä opiskelimme 3. luokkalaisten ranskalaisten sähköpuolen opiskelijoiden kanssa. Tehtävänä oli tutustua laitteen toimintaan, jonka jälkeen heidän sähköopettaja Lionel kävi tekemässä laitteeseen vian, jonka jälkeen opiskelijoiden piti itse selvittää vika. Ensin me vain katsoimme vierestä, mutta kun he olivat yrittäneet selvittää vian, niin mekin pääsimme kokeilemaan vian selvitystä. Poikkeuksena meidän toimintatapoihin, heiltä löytyi kaikilta työkalupakeista jännitetyöhanskat, joita tuli käyttää aina, kun keskuksessa oli jännite. Ykkösvuoden opiskelijat eivät tehneet kovin erilaisia töitä meistä, mutta se miten töitä tehtiin, oli uutta.

Asuminen

Koululle saavuttua yllätyimme koulua ympäröivistä aidoista. Oleskelupaikkamme oli ensivaikutelmalta kuitenkin oikeinkin hyvä, vaikka joku valittikin sänkyjen kovuudesta, mutta uni tuli helposti rankan päivän jälkeen. Asuntolassa oli neljän hengen huoneita, jokaiselle oli oma sänky, työpöytä ja vaatekaappi. Jokaisessa asunnossa oli myös käsienpesuallas, sen sijaan vessat ja suihkut olivat kaikille yhteiset ja löytyivät käytävältä.

Muita käytännön neuvoja

Aamupala ei poikennut paljon suomalaisesta ruoasta. Samoja asioita vain vähän erilaisina, kuten ruisleipä oli vaihtunut patonkiin ja maito appelsiinimehuun. Ranskassa ei pahemmin suomea taikka englantia puhuta, joten kommunikointi paikallisten kanssa oli hieman haastavaa. Ranskassa ajaessa huomasi jopa liikenteessä kultuuri erot. Tyyttääminen ja ehkä hieman kiivaampi ajaminen oli siellä täysin normaalia, kun taas Suomessa niitä harvemmin näkee. Ranskan kadut ovat jopa pikku kaupungeissa koristeellisia ja hienoja, sitä ei tosin taida paikalliset itse tajuta niiden arkisuuden takia. Ranskassa oli paljon pieniä putiikkeja täynnä tavaraa jokaiseen tarkoitukseen.

Turvallisuus

Saint-Affrique oli hyvin rauhallinen ja turvallinen, iltaisin kävimme kaupungilla kahvilla ja hieman ostoksilla, ei tarvinut pelätä mitään. Liikenne oli hieman toisenlaista kuin olemme tottuneet. Nopeusrajoitukset olivat korkeampia ja autot puikkelehtivat pienistäkin väleistä.

Koulun ympäristö vaikutti todella turvalliselta aitojen ansiosta. Kukaan ulkopuolinen ei varmasti pääse koulun alueelle kovinkaan helposti, koska koulu-alue oli suljettu. Asuntolan käytävään päästäkseen tarvitsi avainta, sekä myös sieltä pois päästääkseen. Yhden asunnon ovessa ei ollut avainta, mutta turvallisin mielin ovi oli auki koko viikon, vain siistijä oli käynyt. Asuntoloihin kun ei päässyt ilman käytävän avainta. Outoa oli, että samaa avainta tarvittiin myös, jotta käytävältä pääsi ulos.