Foxe´s Community Wildlife Conservation Trust
Vaihdon kohde: Foxe´s Community Wildlife Conservation Trust
Vaihdossaoloaika: 25.3-15.5.2024
Vaihto-ohjelma/rahoitus: Erasmus+
Kuvaus kohdemaasta ja kaupungista
Tansania (swahiliksi Jamhuri ya Muungano wa Tanzania) on noin 56 miljoonan asukkaan valtio Itä-Afrikassa. Sen rajanaapureita ovat Kenia, Uganda, Ruanda, Burundi, Kongo, Sambia, Malawi ja Mosambik. Idässä Tansania rajoittuu Intian valtamereen.
Viralliset kielet ovat swahili ja englanti, joskin ihmisten englannin kielen taito ei useinkaan ole erityisen hyvä edes kaupungeissa, ja maaseudulla usein lähes olematon. Edes välttävä swahilinkielen taito helpottaa asioita huomattavasti.
Maata voi luonnehtia köyhäksi. Keskimääräiset tulot ovat noin 3100 $ / asukas/ vuosi. Aliravittujen määrä on noin 30 % väestöstä. Inhimillisen kehityksen indeksissä maa sijoittuu sijalle 157/188 (Suomen sijoitus on 10/188) vuonna 2023.
Mufindin kylä sijaitsee lähellä Iringaa maan keskiosassa, lähes kahden kilometrin korkeudessa vuoristossa. Kuiva kausi ei vaikuta kovin paljon Mufindiin, joten siellä on ikivihreää. Luonnoneläimistöstä näkyy lähinnä apinoita.
Sewing School sijaitsee noin 30 kilometrin päässä varsinaisesta Mufindin kaupungista (kylästä). Siellä emme päässeet käymään lainkaan, koska sadekauden vuoksi liikennevälineet eivät kulkeneet.
Jakson tavoitteet ja tehtävät
Opiskelen Käsityönohjaajan tutkintoa Piippolassa. Harjoitteluun lähdin yhdessä opiskelutoverini kanssa. Harjoittelumme tavoitteena oli tutustua paikalliseen ompelukouluun (Mufindi Sewing School) sekä toimia siellä myös ohjaavana opettajana erilaisten erityistekniikoiden osalta.
Alkuperäisenä tarkoituksena oli viettää osa ajasta opiskellen myös paikallisen puuseppälinjan puolella, mutta kurssi ei päässyt alkamaan koko Mufindissa oloaikanamme. Opiskelemaan tosin pääsimme Sewing Schoolin lisäksi paikallisen mestarikorinpunoja Blantinan luokse kolmeksi päiväksi.
Miten jakso toteutui?
Kurssin aloitus viivästyi meistä riippumattomista syistä, mutta ohjaajamme antoi meille tehtäväksi toimia suunnittelijoina ja mallien tekijöinä mahdollisille turisteille suunnatuille tuotteille, joten tekemistä kyllä löytyi. Materiaalina oli kasa vanhoja vaateompelusta jääneitä tilkkuja ja polkuompelukone, joten kiertotaloustuotteiden valmistukseen ja ideointiin tuli paneuduttua aika syvällisesti.
Koska opiskelijoiden saavuttua ompelukoneet eivät olleet kunnossa, meidän odotettiin opettavan heille jotakin, missä ei tarvita koneita. Kun huomattiin, että meidän opettamamme taidot ovat sellaisia, mitä tässä koulussa ei koskaan ennen ole opiskelijoille opetettu (korujen tekeminen, nyörien punominen, kukat ja rusetit, muistikirjat jne), vakioksi muodostui aikataulu, jossa me opetimme erityistekniikoita puolet päivästä ja varsinainen opettaja vaateompelua toisen puolen. Materiaalien puute hankaloitti työskentelyä, mutta mielikuvitus ja improvisaatiotaito lisääntyi. Kun tekee kaiken (huonolla) swahililla suurimman osan ajasta ilman tulkkia, voi todella sanoa venyttäneensä omia mukavuusrajojaan. Se oli haastavaa, jännittävää – ja hauskaa!
Tansaniassa oppii odottamaan. Asiat tapahtuvat joskus (labda kesho – ehkä huomenna) ja mihinkään ei ole kenelläkään kiire – paitsi meillä ulkomaalaisilla.
Asuminen
Asuimme Protea Housessa, joka on tarkoitettukin vierastaloksi. Meidän lisäksemme siellä asui ajoittain muitakin vierailijoita. Yläkerta oli yhteistä tilaa ja alakerrassa kaksi huonetta, joissa molemmissa kuusi sänkyä.
Suihku ja länsimainen vessa oli, ja suihkusta tuli ainakin ajoittain jopa lämmintä vettä. Koska lähin kunnon kauppa oli todennäköisesti Mufindin keskustassa 30 kilometrin päässä ja koska sadekauden vuoksi mikään liikenneväline ei kulkenut mihinkään, ruuan hankkiminen olisi ollut todella hankalaa ilman omaa House Mamaa, joka kokkasi meille ateriat kolme kertaa päivässä.
Asunto sinänsä oli hyvä, joskin kaukana kaikesta, joten muita ihmisiä ei siellä juuri näkynyt. Jos yksin oleminen ei ole ongelma, voin kyllä suositella muillekin tätä asuntoa.
Muita käytännön neuvoja
Tansanian liikenne on ajoittain aika kaaoottista ja onnettomuuksia tapahtuu usein. Bussit ovat tupaten täynnä, usein pahasti myöhässä, vessoja tai vessataukoja ei ole ja vaihtorahoja ei läheskään aina saa lipuistaan takaisin. Pitkää pinnaa siis matkustamisessa vaaditaan.
Kulttuuriin kuuluu hyvin viitteellinen ajankäyttö (“swahili time”) sekä ylipäätään varsinkin maaseudulla paikallinen ajanlasku, jolloin jos jotain sanotaan tapahtuvan kolmelta, se onkin meidän aikaamme yhdeksältä. Se aiheutti ajoittain sekaannuksia ja väärinymmärryksiä.
Ruokailu on kasvis- ja hedelmäpainotteista. Esim. lihaa ja juustoa eivät paikalliset syö juuri lainkaan sen kalleudesta johtuen. Ugali (maissipuuro) on yleisin ja halvin ruoka.
Turvallisuus
Kohde oli pääasiassa turvallinen. Kohteessaoloaikana Tansaniassa kuitenkin ilmeni sekä vakavia tulvia että syklonimyrskyjä, joten luonnonmullistuksien vaara on aina olemassa. Pimeän aikana liikkumista ei suositella kenellekään, osittain siksi että pimeä on todella pimeää, niin että liikkuminen on lähes mahdotonta muutenkin, mutta myös siksi että ryöstetyksi tulemisen vaara on silloin todella suuri, varsinkin valkoihoisilla.
Malarian estolääkitystä suositellaan vahvasti, samoin kolera- ja lavantautirokotteita.
Tansaniassa ei kannata käyttää kovin paljastavia vaatteita. Kannattaa myös välttää suomenkielen sanaa “kuuma”, koska sillä saa takuuvarmasti aika kyseenalaista huomiota osakseen.