Työministeri Arto Satonen pääpuhujana Ylivieskassa järjestetyssä Kohtaantofoorumissa – JEDU ja Centria tiivistävät yhteistyötään
Centrian Ylivieskan kampuksella puhutti 9. joulukuuta kohtaanto-ongelma eli tilanne, jossa avoimet työpaikat ja työvoima eivät erilaisista syistä johtuen kohtaa.
Koulutuskeskus JEDUn järjestämässä Kohtaantofoorumissa haluttiin synnyttää vuoropuhelua oppilaitoksen, työllisyysalueiden ja alueen työnantajien kesken.
JEDUn kehitysjohtaja Heli Kaunismäki totesi, että tapahtuma herätti juuri oikeanlaista keskustelua kohtaantoyhtälössä mukana olevien tahojen kesken.
– JEDUn täytyy pystyä kehittämään koulutusta koko ajan muuttuvan työelämän tarpeiden mukaan. Toisen asteen oppilaitoksen tärkein tehtävä on tuottaa osaavaa työvoimaa alueen tarpeeseen. JEDUlla on tavoitteena järjestää ensi keväänä vastaavanlainen rakennusalaan liittyvä tapahtuma sekä alueellinen elinvoimatilaisuus.
Kaunismäki mainitsee, että Centria valikoitui tapahtumapaikaksi, koska JEDU haluaa viestiä sillä oppilaitosten koko ajan tiivistyvästä yhteistyöstä.
– Tarkoitus on luoda Centrialle markerspace -oppimisympäristöä vuoden 2025 aikana. Makerspace on yhteistyöskentelytila, jossa keskiössä on digitaalinen suunnittelu sekä prototyyppien luominen, kokeilukulttuuri ja vertaisoppiminen. Opetuksessa hyödynnetään innovaatiopedagogiikkaa ja yrittäjyyskasvatusta. Tavoitteena JEDUlla ja Centrialla ottaa mallia pääkaupunkiseudulla toimivalta Aalto yliopistolta, jonka Otaniemen kampuksella on makerspace-oppimisympäristö, joka toimii osana startup-yhteisöä.
Tapahtuman tunnetuin puhuja oli työministeri Arto Satonen, joka antoi etäyhteydellä ajankohtaisen suhdannekatsauksen työmarkkinoihin liittyen ja kertoi, miten hallitus haluaa tehdä työnteosta kannattavampaa.
Paljon puhuttanut aikuiskoulutustuen leikkaus nousi Satosen puheenvuorossa myös esille. Hän perusteli leikkaamista esimerkillä, jossa kokki opiskelee lähihoitajaksi ja lähihoitaja kokiksi. Satosen nostamassa skenaariossa lopputulos on se, että kaksikko vaihtaa rooleja päikseen, eikä uutta työvoimaa lopulta synny työmarkkinoille. Sen sijaan pari vuotta kestävän koulutuksen aikana molemmat ovat poissa työpaikoiltaan.
– Myös JEDUssa ollaan kehittämässä uusia vaihtoehtoja työn ohessa opiskeluun. JEDU tulee hakemaan TEM-hankeavustusta työn ohessa opiskelun mahdollisuuksien kehittämiseen. Jatkuvan oppimisen ja työllisyyden palvelukeskus Jotpa voi myöntää tähän valtionavustuksia yhteensä noin 10 miljoonaa euroa. Koulutuksissa painotetaan työelämälähtöisyyttä ja täsmäkoulutusta, Kaunismäki kertoo.
Ennen Satosta puheenvuoronsa pitivät Ylivieskan elinvoimajohtaja Juho Niemelä ja Raahen työllisyysaluejohtaja Ville Luukkanen. Tapahtuman jälkimmäisellä puolikkaalla JEDUn työelämäpalveluiden koulutusjohtaja Petri Valli ja Osuuskauppa KPO:n henkilöstöjohtaja Leif Lindberg ottivat tilan haltuun.
Lindberg on huomannut kaupan alalla toimivan uramallin, jossa hyödynnetään toisen asteen koulutusta.
– Aika hyvin meillä on toiminut se malli, että henkilö työllistyy ensin kaupan alalle ja sitten, kun hän on ollut vuoden verran töissä, niin sen jälkeen aletaan katsomaan, olisiko esimerkiksi oppisopimus hyvä ratkaisu kouluttautua. Tietysti koulutamme paljon myös itse työntekijöitä – muun muassa päällikkövalmennuksia KPO tekee paljon. Haluamme kehittää työntekijöitä, joilla on intoa mennä urallaan eteenpäin.